Kvinners utestemmerett

Frihetsvilkårene til Liv Ullmanns tidligere kvinneskikkelser gir vink om hvorfor Frøken Julie velger å være sin egen femme fatale, skriver Jon Inge Faldalen.

FRØKEN JULIE: Jessica Chastain bærer tittelrollen som Frøken Julie i Liv Ullmanns-film ved samme navn. Foto: Nordisk Film Distribusjon AS
FRØKEN JULIE: Jessica Chastain bærer tittelrollen som Frøken Julie i Liv Ullmanns-film ved samme navn. Foto: Nordisk Film Distribusjon AS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

 (Ideer): Gå, Miss Julie! Imperativene står tett i Ullmanns Frøken Julie, som bokstavelig og metaforisk viser veien fra skuespill til regi, i en orddans av uforseglede ordre som veksler mellom å adlyde og å befale, å ta imot og å gi instruksjon, fangenskap og frihet, død og liv.

Ullmann er ingen tradisjonell rødstrømpe, men det fins en rød tråd av kvinnekamp i hennes virke som skuespiller, forfatter og regissør.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer