Kvotert kunst?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILMPOLITIKK: Utvalget som har fått i oppdrag å utvikle en helhetlig norsk filmpolitikk tror åpenbart at det går an å kvotere seg til en kjønnsbalanse når det gjelder kunstnerisk innhold i filmer. Der de fleste vil være enige i at det går an å tvinge fram en likevekt i nøkkelposisjonene i produksjonen, mener visst utvalget at man også kan tvinge fram manuskripter der kvinnene er likt representert.

INNEN UTGANGEN av 2010 skal minst 40 prosent av nøkkelposisjonene i norsk film (manus, regi, produsent og hovedrolle) besettes av hvert kjønn, mener utvalget. I studier der den skjeve kjønnsbalansen er kartlagt - f.eks. «Tallenes tale» - definerer man nøkkelposisjonene som manusforfatter, regissør og produsent. Hovedrollene omtales ikke.

DET HAR HITTIL vært ansett som temmelig oppsiktsvekkende å skulle drive kvoteringen helt inn i manuskriptene. Forslaget betyr at manusforfatterne heretter kommer til å sitte med en liten departemental nisse på skuldra, klar med linjal til å smekke over forfatternes fingre, i selve skaperprosessen. Filmer som «Uno» eller «Sønner» ville knapt kunne påregne offentlig støtte, grunnet mangel på viktige kvinneroller. Og hva med Anja Breiens «Hustruer»-filmer? De mennene som opptrer der kan neppe sies å balansere kvinneoverskuddet på lerretet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer