Kyborg, klonet og kroppsbygger

Arnold er «back». I dag får du dobbel dose i «Den sjette dagen». Dagbladet.no forteller deg det du trenger å vite om mannen med de store musklene og den tunge aksenten.

- Jeg vil ikke forandre meg. Du endrer ikke en suksess - da er du en idiot, fastslo østerrikeren overfor Entertainment Weekly i 1993.

Hva er så Arnold Schwartzeneggers hemmelighet? Mest helt, av og til skurk, tung aksent, masse muskler og utholdenhet. Pluss å flytte til USA, ifølge ham selv.

- Amerika har vist meg at det er mulighetenes land, sa tidligere Mr. Universe til People.

Historien gir Arnold rett. Fra han gikk av båten og rett inn i sin første rolle som dubbet gresk halvgud i «Hercules in NY», har skuespillerkarrieren gått én vei - oppover. «Conan the Barbarian» gjorde Schwartzenegger til actionstjerne. Han ble et actionikon etter 16 replikker, blant annet hans første 'I'll be back', i «Terminator». Det var dessuten hans første rolle som skurk.

- Det var gøy å spille den onde, forteller Arnold om «Terminator». Han var egentlig tiltenkt helterollen, men da Arnold og regissør James Cameron møttes ble det forandring i planene.

- Ingen hadde tenkt på Arnold som skurken, men det var den rollen han ville ha, forklarte Cameron til Starlog i 1984, og fortsatte:

- Arnold som lærkledd halv maskin og halvt menneske, med solbriller, barbert hode og uten øyebryn. Det var nytt terreng å gå for ham.

Befester posisjonen

Filmer som «Commando», «Predator», «T2» og «Eraser» befestet hans posisjon blant eliten. Hans forrige film var mot selveste satan i «End of days». Der måtte Arnold vise føleser.

- Grininga er en del av sårbarheten i filmen. Det var lett, sa Arnold om tårene i «End of Days».

I dag har Arnold premiere med «Den sjette dagen». Filmen handler om hva som kan skje i det øyeblikket vi mennesker greier å klone oss selv. Filmens Arnold kommer hjem en dag og opplever at en kloning har tatt hans sted. Da setter han himmel og jord i bevegelse for å få tilbake sin rettmessige plass i familien.

Dagbladets anmelder fastslår at en film tjener på å ha en skuespiller i hovedrollen, og gir den terningkast 3.

Muskler fra Østerrike.

Schwartzenegger ble født i Graz, Østerrike i 1947 som sønn av en politisjef. Faren ville ha en fotballspiller, men junior ville bygge kropp. Utvandreren ble Mr. Universe, spilte inn filmer og tjente millioner på eiendomshandel. Arnold opplevde den amerikanske drømmen. Snart spilte han i store filmer. I 1986 giftet han seg med sin Maria, og dermed inn i Kennedy-klanen, og det ser ut til at den erkekonservative republikaneren fra Østerrike trives i verdens mest berømte demokratiske familie. Paret har fire barn sammen.

 • 13 år: Jeg vil være den best bygde mannen i verden.
 • 18 år: Tar en ulovlig permisjon for å delta i kroppsbyggerkonkurranse. Havner i kakebua.
 • 19 år: Best bygde mann i Europa
 • 20 år: vinner Mr. Universe
 • 23 år: Har vunnet alt. Arnold er verdens best bygde mann.

  Arnold er også aktiv ved siden av filmen. Han har erklært krig mot sofasitterne, og siden 1979 har han trenet handikapplandslaget i vekter. I 1995 var han med å stifte et sportsprogram for vanskeligstilte barn i 12 amerikanske byer.

  I framtida vil Schwartzenegger muligens bruke all sin tid utenfor filmen.

  - Jeg satser kanskje på politikken. Eller på business. Eller kanskje jeg driver et filmstudio. Fordi det å være ute i den virkelige verden stimulerer hjernen, og hjernen trenger konstant trening, sier Arnold til ABC.

  En sann sportsmann.

De mest typiske Arnie-filmene 1. «Conan The Barbarian» (1982) 2. «The Terminator» (1984) 3. «Commando» (1985) 4. «Predator» (1987) 5. «Red Heat» (1988) 6. «Total Recall»(1990) 7. «Terminator 2: Judgment Day» (1991) 8. «Last Action Hero» (1993) 9. «True Lies»(1994) 10. «Eraser» (1996)
TriviaFødt: Graz, Østerrike i 1947 Høyde: 185 cm. Plukker opp sin første vektstang i 1960 1965 vinner han sitt første bodybuilder mesterskap. I 1966 flytter han til Munchen. I 1968 vinner han tittelen Mr. Universe i NABBA Professional European Mr. Universe Blir kåret til Mr. Olympia og får sin første filmrolle i «Hercules» i 1970. I 1975 vinner han sin sjette Mr. Olympia tittel og pensjonerer seg. 1977 poserer han naken for Cosmopolitan og vinner en Golden Globe for sin rolle som bodybuilderen Joe Santo i filmen «Stay Hungry». Ble amerikansk statsborger i 1983 Gifter seg med Maria Shriver i 1986. Shriver tilhører Kennedy-klanen Arnold har fire barn (Katherine, Christina, Patrick, Christopher) Han er motstander av at kona kler seg i bukser. Republikaner Startet hamburger-kjeden «Planet Hollywood» i 1989. Solgte aksjene sine i år.
Bodybuilding13 år: Jeg vil være den best bygde mannen i verden.18 år: Tar en ulovlig permisjon for å delta i kroppsbyggerkonkurranse. Havner i kakebua.19 år: Best bygde mann i Europa20 år: vinner Mr. Universe23 år: Har vunnet alt. Arnold er verdens best bygde mann.