MOTTOK PRIS:  Kyrre Gørvell-Dahll aka Kygo mottok exportprisen i Oslo i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MOTTOK PRIS: Kyrre Gørvell-Dahll aka Kygo mottok exportprisen i Oslo i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Kygo om anmelderslakten: - Anmelderne har aldri likt meg

Fikk nyopprettet pris i dag.

(Dagbladet): - Anmelderne har aldri likt meg, så for meg betyr ikke det kritikerne sier så mye, sier Kyrre Gørvell-Dahll, best kjent under artistnavnet «Kygo», til Dagbladet.

Den 24-årige bergenseren opplever for tida en internasjonal suksess som ikke er mange forunt. Hans nye album «Cloud Nine» ligger nå høyere på den amerikanske Billboard 200 enn a-ha gjorde i sin storhetstid, og folk over hele verden har latt seg forføre av Kygos tropiskinspirerte, elektroniske musikk.

Norske anmeldere har imidlertid ikke vært nådige med den nye plata. «Som en chartertur til Costa del Søl», skriver Dagbladets anmelder Sandeep Singh om Kygos debutalbum.

- Man må tåle å få kritikk imellom, og noen ganger tenker jeg at det kan være er noe sant i det de skriver. Men det er ironisk når anmeldernes mening er helt annerledes enn fansen, sier Kygo til Dagbladet, men legger til:  

- For min del tenker jeg bare at det er enkeltpersoner som skriver dette. Det betyr like mye som om fem-seks fans skulle ha skrevet noe negativt til meg. Men den generelle tilbakemeldinga fra fansen er bra. 
 
Mottok ny pris Fredag ble den unge artisten tildelt «Eksportprisen 2015» av kulturminister Linda Hofstad Helleland, mens store deler av musikknorge var tilstede og jublet artisten fram. Prisen er et samarbeid mellom Spellemann og Music Norway og skal hedre aktører som fremmer norsk musikkeksport.

Kygo blir den første til å motta den nyopprettede prisen som består av en Spellemann-statuett og et stipend på 100.000 kroner, gitt av Kulturdepartementet, som prisvinneren skal gi videre.

24-åringen har hatt litt av en karriere den siste tida. I januar ble han kåret til Årets Spellemann, han har fått skrivehjelp av større navn som Sia, Justin Tranter og Julia Michaels til det nye albumet, og forteller Dagbladet at han er i kontakt med flere av sine helter om nye samarbeid. 

- Det hadde det vært stort å jobbe med Coldplay, The Weeknd, Ed Sheeran og mange av dem jeg har mikset. Jeg har vært i kontakt med alle, og de har vært positive, så det kan skje noen nye samarbeid i framtida, sier han. 

Kygo har også startet et samarbeid med Jon Inge Gullikstad (46), mannen bak Ulvang-sokken og Johaughanskene, og skal sammen lage mote og elektronikk under navnet «Kygo life».

 Klær har vært noe jeg har interessert meg for i mange år. Jeg har allerede laget noen fanplagg, men ville lage litt kulere klær. Det er gøy å ha noe å drive med på siden av musikken, sier Kygo om kolleksjonen av klær og hodetelefoner som slippes i august.

Avstandsforhold Nylig fortalt Kygo for første gang om kjæresten Maren Platou.

- Det er en utfordring fordi vi er i et avstandsforhold, men det fungerer veldig bra så langt. Jeg tror hun bare er glad på mine vegne, sier Kygo.

Kjæresten var ikke tilstede under dagens utdeling, hun var hjemme i Bergen fortalte Kygo. Men store deler av familien var med han til Oslo. 

- Familien betyr veldig mye for meg, sier Kygo. 

Nå skal han være så mye som mulig hjemme i Norge i sommer. Og han skal passe seg for å ikke gjøre som dj-kollega Avcii, og bli helt utbrent. 

- Han har kjørt et heftigere løp enn det jeg gjør. Jeg skal passe på ikke å slite meg ut, men holder på slik at jeg kan gjøre dette litt mer langsiktig, sier han og legger til: 

- De to siste somrene har jeg vært veldig bussy, og vært mye i USA, men nå skal jeg være en del hjemme. Det er ingen ting som er bedre enn å være hjemme i Bergen, med venner. Man savner hjem når man er på veien i mange måneder, sier han. 

Støtte av kulturministeren Han fikk også full støtte fra kulturministeren under dagens utdeling. 

- Når anmeldere over hele verden elsker Kygo, så bør vi være litt rause her på berget og heie fram en av våre egne. Kygo er virkelig et talent som har nådd ut og setter Norge på det kulturelle verdenskartet, sier Linda Hofstad Helleland til Dagbladet. 

Dagens prispenger gir Kygo til BRAK, et kompetansesenter for musikk i Hordaland og Sogn og Fjordane. Han får full støtte for sitt valg av kulturministeren.

- Jeg har besøkt dem, og de kan ta mye av æren for mye av den gode kulturen som er skapt i regionen, sier hun. 

Kygo figurerte nylig på forsida av et av verdens største musikkmagasiner, Billboard, og har vært gjest i amerikanske tv-show som talkshowkongen Jimmy Fallon og Ellen DeGeneres.

20. august holder Kygo sin egen éndagsfestival i Bergen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram