Kyllingsjokk i «Brennpunkt»

De siste dagene har avisene fortalt flere historier om blant andre vietnamesere som er tatt med flerfoldige kilo smuglerkjøtt ved svenskegrensa. Kjøttet er beregnet på butikker og restauranter i østlandsområdet, og smuglervirksomheten er godt organisert. Dette er saker som med jevne mellomrom dukker opp i media. De har ført til at mange er skeptiske til kjøttet de får i visse butikker og restauranter.

Prior-bløff

Men fjærfekjøttet til Prior har de fleste nordmenn følt seg trygge på. Dette angivelig sunne, hvite kjøttet som er lansert i store markedsføringsopplegg og i den nasjonalistiske skrytekampanjen Godt Norsk.

Etter gårsdagens sterke og sjokkerende dokumentar i «Brennpunkt» på NRK1 om den største norske kjøttsmuglerskandalen gjennom tidene, er det all grunn til å spørre om kjøttet Prior selger er så sunt likevel. Om Prior rett og slett har opptrådt totalt uansvarlig i sitt profittbegjær og solgt smuglerkjøtt som kan ha gjort hundrevis av nordmenn syke av campylobacter-bakterien?

Smuglerligaen som via foredlingsbedrifter i Mjøndalen og Tønsberg solgte smuglerkjøtt fra Ungarn og Østerrike videre til Prior, ble opprinnelig avslørt høsten 1998. TV-programmet i går dokumenterte smuglerhistorien i detalj. Det dreide seg om 450 tonn fjærfekjøtt, og en smuglermafia som attpåtil fikk 30 millioner i eksportstøtte for å kjøre kjøttavfall til Russland.

Men «Brennpunkt» avdekket også noe oppsiktsvekkende nytt: at aktørene var i gang igjen og hadde innledet nok et samarbeid med Prior.

Skandale

At sånt i så stor skala og med en angivelig seriøs aktør som Prior kan foregå i Norge, er en skandale av dimensjoner. Alle påstandene i denne dokumentaren virket tillitvekkende belagt. Den var spennende fortalt som en mafiahistorie fra virkeligheten (regi: Lars O. Toverud, research: Ståle Hansen), og sannhetsgehalten ble styrket av at tre modige menn, som alle hadde jobbet i foredlingsbedriftene og seinere var truet av smuglerne, sto fram og underbygde saken.

Prior ble definitivt tatt med buksene nede, og en av selskapets sjefer framsto med syltynn troverdighet.

Dersom alle påstandene i gårsdagens «Brennpunkt» er sanne, kan jeg ikke skjønne annet enn at dette må få alvorlige konsekvenser for Priors toppledelse.

Man prøver ikke å forgifte eller juge for det norske folk uten at det får følger.