Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kynisk lek

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MUHAMMED: Selvsagt vet Magazinet hva de gjør når de publiserer karikaturer av Muhammed. Dummere er vi ikke. Den psykologiske hensikten er å provosere, og det har de klart. Ingen tror vel at de fundamentalistiske organisasjonene kommuniserer med hverandre via budstikke eller røyksignaler. Det er for naivt. De bruker Internett som oss. Når Magazinet publiserer sjikaner mot islam, er det på nettet over hele verden i løpet av minutter. Selv Osama bin Laden leser det i sin hule. Det sørger informasjonsteknologien for.

DE SOM MENER at konflikten i Midtøsten ikke har noe med religion å gjøre, har ikke forstått de allerede ulike psykologiske elementene i konflikten. Vi, de sekulariserte kristne, jøder og muslimer, liker ikke å minnes på at fundamentalistene også er en del av konflikten. For oss er jo dette ikke noen religionskrig. Men det er det for fundamentalistene. Det er naivt å tro at problemet ned tegningene dreier seg om trykkefrihet eller demokrati. Det er hellig krig fra begge sider. De fundamentalistiske kristne ønsker at stadig flere nordmenn skal vise palestinerne ryggen og si som Carl I. Hagen at palestinerne er banditter og at Israel er det eneste demokratiet i området. Hagen mener tydeligvis at demokrati er ensbetydende med sannheten. Hvordan kan han da skjelle ut sine demokratiske venner på Stortinget hvis demokrati er sannhet? Carl I. Hagen og kristenfundamentalistene vet at dersom de kan egle palestinske fundamentalister på seg, så vil nordmennene forhåpentligvis gradvis glemme israelernes okkupasjon av palestinske områder og vende palestinerne ryggen. Dessverre! Noen lar seg nok lure. Når Odd Karsten Tveit, som for øvrig gjør en glimrende jobb i Midtøsten, tror at reaksjonene mot Norge i Gaza bare er et lokalt fenomen, glemmer han de psykologiske mekanismene på to områder. Når vi får høre at norske hjelpemannskaper forlater Gaza fordi de er redde for hva fundamentalistene vil gjøre, føler vi alle medfølelse med dem og synes at palestinerne er dumme. Det andre er at denne type krenking angår alle muslimer som i løpet av sekunder via Internett får de fanatiske hjertene til å gløde. Da blomstrer terrorismen.

VI MÅ IKKE sekularisere oss så blinde at vi undervurderer de fundamentalistiske kreftene på begge sidene i konflikten. Det bør være tankevekkende at en liten tegning i Magazinet kan være langt mer effektivt enn utagerende muslimske fundamentalistene som hopper opp og ned og skyter i lufta mens de brenner flagg. Magazinet vet at en liten tegning kan få fundamentalistiske muslimer i mange lang til nesten å gå berserk. Det er som å holde en liten kjøttbit foran en sulten tiger i bånd. Magazinet kan selvsagt ikke beklage oppslaget. Det ville være å spille fallitt. Dessuten er det for seint. Selv om de forsøker å dekke seg bak trykkefriheten og de demokratiske spillereglene, er det lett å se den kyniske leken med kjøttstykket foran den utsultede tigeren smidd i evighetens lenker.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!