Kynisk, rasistisk, sexistisk - og veldig bra

Se første episode av «Mad Men» gratis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det var ikke mange som fikk med seg «Mad Men» da serien gikk på tv tidligere i høst. Dette til tross for at serien om reklamebransjens oppvekst i et 60-talls New York stakk av med en Emmy for beste drama tidligere i år.

Nå er den prisbelønte serien ute på dvd, og dermed er det mulig for flere å foreta et dypdykk inn i en tid der reklamefolk for alvor begynte å forstå seg på markedets kyniske spilleregler.

Dagbladet.no kan nå by på første episoden fra seriens første sesong, der vi får stifte bekjentskap med seriens hovedperson Don Draper (Jon Hamm) og hans omgangskrets på jobb og hjemme.

- Firmaet Sterling Cooper er en kynisk, hierarkisk, rasistisk, sexistisk, og antisemittisk arbeidsplass, der maktkampene er helt åpne. Alle intrigerer så godt de kan, mens de storrøyker og drikker drinker, i elegante klær og lekre omgivelser. I forstedene går konene og stamper i førfeministisk innestengthet, og lurer på om mennene deres er utro. Det er en glitrende tidsskildring, med nerve og komikk, som vil gjøre vinterkvelden dine en hel del lysere, skrev Dagbladets Marte Michelet da hun anbefalte «Mad Men»-boksen i kulturtipset i Dagbladet nylig.

Seriens skaper Matthew Weiner har tidligere gjort stor suksess med «Sopranos», og har i «Mad Men» ikke overlatt noen detaljer til tilfeldghetene.

På grensen til det maniske er serien en nøyaktig tidsskildring fra overgangen mellom 50- og 60-tallet, både i forhold til holdninger og omgivelser. Weiner har brukt lang tid på å studere bilder og historier fra tidsepoken, men detaljstyringen førte også til et lite personlig nederlag.

Ifølge Variety klarte ikke crewet å finne nok fungerende og tidsriktige skrivemaskiner til å utstyre hele kontoret til Sterling Cooper, og Weiner måtte da ty til IBM Selectrics - en skrivemaskin som ble produsert 11 måneder etter tiden episoden fant sted i.

- Det var en pakt med djevelen. Om jeg hadde fått viljen min, ville jeg gjort det på riktig vis, sier Weiner til Variety.

Sesong to av «Mad Men» starter opp på Viasat 4 i begynnelsen av februar

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer