Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kyrre (23) fyller Oslo Spektrum, takker nei til Hollywood og prater med manageren til Justin Bieber

- Jeg vet ikke om det har gått opp for meg ennå, sier han.

DEN STORE HJEMKOMSTEN: Kygo på Findingsfestivalen på Bislett stadion i sommmer - omtrent samtidig som han skjønner at artistkarrieren "går veien". Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DEN STORE HJEMKOMSTEN: Kygo på Findingsfestivalen på Bislett stadion i sommmer - omtrent samtidig som han skjønner at artistkarrieren "går veien". Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et godt år for norsk musikk i utlandet, er det kanskje Kygo (23) som står bak det største gjennombruddet. Det til tross for at han først mandag slipper sin første single, «Firestone».

DJ-en fra Fana utenfor Bergen lyder fødenavnet Kyrre Gorvell-Dahll regnes som en av verdens fremste EDM-artister og arvtaker til tronen hans store idol Avicii har ruget på de siste fem åra.

På turné Hans remiksinger av artister som Coldplay, Ed Sheeran, Marvin Gaye, Ellie Goulding og nobelkonsertaktuelle Seinabo Sey har blitt store hits med over 130 millioner streaminger. I sommer kjempet store plateselskap med nebb og klør for å få signert ham, og nå er han på europaturné og spiller i Oslo Spektrum 17. desember.

Kygo er så stor at han kan takke nei når han får tilbud om å profilere seg på soundtracket til høstens største film, «Hunger Games: Mockingjay».

- Altså, det hadde med tid å gjøre. Da jeg fikk forespørselen sto jeg foran både en turné og arbeidet med å begynne å produsere eget materiale. Tidspunktet var ikke riktig, for istedet for å lage en låt spesielt for dem, ville jeg fokusere på å lage materiale for meg selv, sier han til Dagbladet på telefon fra Amsterdam.

Istedet takket han ja til å levere en låt til den kommende «Entourage»-filmen.

- De kom og viste den for meg, og filmen var veldig bra. Det gleder jeg meg til å få bli en del av, sier Kygo.

Venner Uten å ta noe fram ham har deler av bergenserens suksess vært tilskrevet hans enda yngre manager, den 21 år gamle amerikaneren Myles Shear. Han har også vært i kontakt med manageren som står bak fenomen som Ariana Grande og Justin Bieber, Scooter Brown.

- Det var en stund siden, men Brown har vært interessert i å hjelpe til for å komme seg inn på EDM-scenen, og det ser jeg ikke bort fra at det kan være muligheter for. Han er jo en mann med kontaktene i orden.

- Når skjønte du at du hadde slått igjennom som artist?

- Det finnes ikke noe øyeblikk jeg kan peke på. Jeg vet ikke engang om det har gått opp for meg enda. Men de siste seks månedene har vært ganske ville. Det var vel i sommer, da det skjedde mye på nettet, jeg dro på turé i USA og fikk spille på masse festivaler, at jeg skjønte at dette gikk veien.

- Har du tjent mye penger?

- Nei, foreløpig har jeg gitt ut all musikken min til gratis nedlasting, og mange spillejobber tjener man ikke så mye mer på enn det det koster i flybilletter. Man gjør det fordi det åpner for flere muligheter. Det stemmer at flere plateselskap var interessert i å gi meg kontrakt, men jeg ville heller beholde rettighetene mine enn å ta imot store penger. Totalt sett går jeg i pluss, da, forsikrer han.

- Får du holdt kontakten med familie venner når du reiser verden rundt?

- Fra mai til september var jeg nesten ikke hjemme, men i høst har jeg hatt noen uker der jeg bare har hengt med venner i Oslo, Bergen og Edinburgh, der jeg studerte. Det betyr mye. Jeg møter mange forskjellige folk, men det er de gamle vennene mine jeg setter mest pris på, sier Kygo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!