KAN FORSVINNE: Bakken kan forsvinne under deg også, men kanskje på en annen måte enn i Nepal. Foto:¨' Abaca / NTB Scanpix
KAN FORSVINNE: Bakken kan forsvinne under deg også, men kanskje på en annen måte enn i Nepal. Foto:¨' Abaca / NTB ScanpixVis mer

Kyss bakken under deg

Bakken kan forsvinne under oss også. Derfor bør du kysse bakken, og ei flyvertinne, i ny og ne.

Meninger

Han lovet å kysse bakken bare vi landa trygt. Turbulensen røska godt i flykroppen, og jeg foreslo at kameraten min heller kyssa flyvertinna, noe han kategorisk avslo.

Av og til kysser jeg bakken. Ikke bokstavelig talt, men det hender jeg setter mentale sjøbein dersom livsturbulens røsker for godt i min kropp. Mye kan forsvinne, men bakken under meg, den blir, tenker jeg da. Den kan jeg stole på. I Nepal, på Haiti og i Pakistan kan de ikke si det samme.

Der kan faktisk bakken forsvinne under dem, som helga tydelig har demonstrert. Nepaleserne har venta på dette, og det må gi en grusom utrygghet å legge seg hver kveld uvitende om jorda planlegger å sluke huset ditt med deg inni. Jordskjelv er den kjedeligste og mest urettferdige katastrofen.

Kjedelig fordi det er ingen som må stå til ansvar, ødeleggelsene er liksom ingens feil bortsett fra jorda selv, og den er alltid så vanskelig å ansvarliggjøre. Urettferdig fordi den treffer fattigfolk verst. 8 av de 10 største jordskjelvene siden 2010 har ramma verdens fattigste områder.

Atomreaktorstyret i Japan og skjelvet i Kashmir er vonde å glemme, men ellers ryster jordskjelv sjeldent nyhetsbildet i mer enn noen dager. Det er så fjernt for oss at vi ikke begynner å kysse bakken.

Denne helgas katastrofe er ikke annet enn en påminnelse av hvor udelt urettferdig og uutholdelig uviss verden er. Og dét, altså uforutsigbarhet, kan fint ramme oss også. Bakken kan forsvinne her òg.

Femti dollar oljefatet er et pengeskjelv til 6 på Richters skala, og min flyskrekk-ramma venn, som også er samfunnsøkonom, er mer stressa for det enn for en flytur i stiv kuling. Bikker olja førti dollar og boligprisene flater ut, så kysser han flyvertinner også, tror jeg.

Bakken vil ikke sluke oss, slik den gjorde nepaleserne, men den kan forsvinne. Når som helst kan turbulens treffe oss. Vi som har så mye å miste, både på privaten og som samfunn, kan derfor med fordel kysse bakken under oss av og til.

Og kanskje ei flyvertinne i ny og ne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.