-Kyss, den beste julegaven

Silje Nergaard får hjelp av mamma Bodil og datteren Karla (7) på ny juleplate.

LYKKEPRESS: Hun er glad i jula, men synes det kan bli litt mye lykkepress. - Jula er ensom tid for mange, sier Silje Nergaard, som skal på tysklandsturné og ha en konsert i Oslo Konserthus før jul. Foto: Anders Grønneberg
LYKKEPRESS: Hun er glad i jula, men synes det kan bli litt mye lykkepress. - Jula er ensom tid for mange, sier Silje Nergaard, som skal på tysklandsturné og ha en konsert i Oslo Konserthus før jul. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Silje Nergaard (44) feirer 20 år som plateartist med å gi ut sin aller første juleplate:

«If I Could Wrap Up A Kiss».

Tre generasjoner Og det med er mor og datter.

For å få litt variasjon, ble datteren Karla på sju år og mamma Bodil invitert med på innspillingen.

- Datteren var vond og be, men mamma stilte gladelig opp, sier Silje Nergaard.

Fitzgerald og Sinatra Hun er vokst opp i en juletradisjon der Ella Fitzgerald og Frank Sinatra har stått på den musikalske menyen, og med hennes jazzutgangspunkt ligger «If I Could Wrap Up A Kiss» i dette landskapet.

- Jeg har villet lage en lun, varm og melodiøs juleplate med tilsnitt av jazz.

Hun ser ikke på seg som en typisk juleartist, og derfor er lite overdreven patos. Men det er likevel preget av høytid, selv om ikke alt er pur glede.

Vemodig og vanskelig - Jul er for mange en vemodig og vanskelig tid. Derfor har jeg skrevet sangen «The Very First Christmas Without You» - om at høytida kan være ensom og trist.

Hun var sikker på at det var en julesang som allerede hadde den tittelen.

- Det ligger i dagen at noen for lengst hadde laget en slik trist julesang med samme tittel, men jeg googlet og fant ingen ting.

Heller tid enn gaver «If I Could Wrap Up A Kiss» begynte med hun fikk tittelen på en joggetur i fjor sommer.

Mens folk flest var opptatt av sol og høytrykk, spilte Silje julemusikk og var i vintermodus.

- Jula er så hektisk og kommersiell. Vi har alt, så hvorfor ikke pakke inn et kyss, sier Silje som er mer opptatt av i gi hverandre tid og kjærlighet enn dyre gaver.

Agnostiker Hun har heller ikke gitt ut noen utpreget religiøs juleplate - ganske enkelt fordi hun ikke anser seg som kristen.

- Jeg er vel en agnostiker, sier hun.

Silje har skrevet fire av låtene, de øvrige er både norske og utenlandske klassikere. Hun har også med Paul McCartneys «Wonderful Christmas Time».

Håpløs McCartney - Jeg ville lage et alternativ til den håpløse McCartney-versjonen, låta fortjente noe bedre.

På den er også datteren med å synger.

- Hun var vanskelig å be. Jeg fristet til slutt med et dataspill til 2000 kroner - og det var en god timepris for 20 minutters jobb.