Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Kyss meg i ræva

Forfatter Dag Solstad går hardt ut mot Klassekampen i et innlegg i avisa.

RASER: Forfatter Dag Solstad mener han er utsatt for «kampanjejournalistikk» av Klassekampen. I et innlegg i avisa torsdag tar han et knallhardt oppgjør. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
RASER: Forfatter Dag Solstad mener han er utsatt for «kampanjejournalistikk» av Klassekampen. I et innlegg i avisa torsdag tar han et knallhardt oppgjør. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Fra Klassekampens kulturredaksjon har en skjønnlitterær forfatter ingen grunn til å vente noen som helst forståelse. Det har vist seg gang på gang de siste årene, skriver forfatter Dag Solstad i Klassekampen torsdag.

I et innlegg går han hardt ut mot det han omtaler som et «veloverveid og arbeidsmessig påkostet angrep» mot hans siste roman, «Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen».

Bakgrunnen er en sak som ble publisert i samme avis 23. oktober. Her har to korrekturlesere gjennomgått romanen på oppdrag fra avisa, og mener å ha funnet henholdsvis 442 og 558 språklige feil.

Solstad anklager korrekturleserne for å «slenge dritt», og mener han er rammet av «kampanjejournalistikk». Han kaller artikkelen i Klassekampen et «irrelevant og simpelt angrep på kunstens frihet».

Saken er illustrert med en tegning av Knut Løvås. Den viser Solstad som brenner et eksemplar av Klassekampen.

Dagbladet har vært i kontakt med Dag Solstad. Han ønsker ikke å kommentere saken, og viser til innlegget.

- Uredelig

Forlagssjef Ingeri Engelstad i Oktober reagerte sterkt på den opprinnelige saken, og anklaget Klassekampen for å angripe Solstads litteratur. Hun mener avisa tar seg friheter når de omtaler korrekturlesernes merknader som «feil».

- Hvis man skulle fulgt alle forslagene til korrekturleserne som Klassekampen har hyret inn, ville mye av det særegne ved Solstads prosa blitt borte. Klassekampen opptrer uredelig i denne saken, skriver hun i sitt svar, gjengitt av Journalisten.

Klassekampen trykket seinere en rettelse der de bemerket at «merknader til teksten» hadde vært et mer presist uttrykk enn «feil». De viser til at språklige rettelser kan ødelegge litterære effekter, og at det rett og slett kan herske uenighet om forslagene.

- Ordet «feil» blir derfor i beste fall misvisende, i verste fall reint ut sagt feil. Vi beklager at det i våre saker kan ha sett ut som forfatteren Dag Solstad har 500 feil i sin siste bok, skrev avisa.

Solstad er imidlertid ikke fornøyd med rettelsen.

- Er det, for en gangs skyld, etter alt dette, tillatt meg å utbryte: kyss meg i ræva! skriver han i innlegget i dagens Klassekampen.

Krav

Solstad krever at avisas ansvarlige redaktør «erklærer dobbeltsida onsdag 23. oktober, samt sidene 26 og 27, for døde og maktesløse».

- Bare slik kan disse sidene forsvinne for godt fra min bevissthet, og fra bevisstheten til Klassekampens lesere. Sjikanen er da tatt bort, og livet kan gå videre, skriver Solstad.

Dagbladet har kontaktet Klassekampens ansvarlige redaktør Mari Skurdal for en kommentar. Hun sier hun vil svare i Klassekampen fredag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media