- Kysset brøt isen

Elisabeth Shue var så nervøs da hun møtte opp til innspillingen av Woody Allens film «Harry - bit for bit» at hun faktisk ble lettet over at første scene var kyssescenen med Allen. - Det brøt isen, sier hun.

I filmen «Harry - bit for bit» («Deconstructing Harry») spiller Elisabeth Shue en forfatterspire som først faller for en litterær løve (Allen) og senere for en annen forfatter (Billy Crystal).

Elisabeth Shue ble Oscar-nominert for sitt sterke portrett av en prostituert kvinne i «Leaving Las Vegas». Hun har også spilt i «The Marrying Man», «Cocktail», «The Trigger Effect» og «Helgenen». Snart dukker hun opp i «Palmetto» med Woody Harrelson og Gina Gershon.

Intervjuet finner sted i en suite på hotellet Essex House i New York. Elisabeth Shue ser oppsiktsvekkende bra ut - med tanke på at det bare er tre uker siden hun fødte sønnen Miles.

- MANGE SØVNLØSE NETTER, sukker hun.

- Og flere skal det bli. Men å føde et barn har forandret meg. Sinnstilstanden min, for eksempel. Det er vanskelig å si akkurat nå hvordan jeg har forandret meg. Å være mor er en 24-timers jobb. Du blir bundet, men samtidig blir man ikke så egoistisk. Jeg tenker mye på all den tiden jeg har vært alene og filosofert over livet. Jeg hadde så mange spørsmål da. Både om meg selv, og hvem jeg egentlig var. Nå tenker jeg bare på når jeg må mate sønnen min, og hva jeg skal finne på når han sover. Jeg må i hvert fall passe på å ringe rundt til alle jeg kjenner når han tar seg en blund. For meg er dette en helt ny verden. En vakker verden, med mange magiske øyeblikk, sier hun.

Elisabeth Shue mener også at morsrollen kan gjøre henne til en bedre skuespiller.

- Jeg tror at alt som er dramatisk og følelsesladet utfordrer deg som menneske, og gjør deg til en bedre skuespiller. Det gir deg en større forståelse for andre mennesker og deres væremåte. I filmen «Trigger Effect» spilte jeg en mor, og hadde ikke peiling på hvordan jeg skulle uttrykke de følelsene.

- Hvordan var det å spille mot Woody Allen?

- KJEMPEMESSIG! Det var et fantastisk øyeblikk da jeg fikk høre at han ønsket å ha meg med i filmen. Det er definitivt et øyeblikk jeg tror mange skuespillere drømmer om; å være ønsket av en du har respektert hele livet. Woody Allen er en av de beste manusforfatterne i bransjen, og skuespillere er desperate etter å jobbe med bra stoff. Derfor er mange villige til å jobbe nesten gratis for ham. Dessuten er Woody en person du praktisk talt er vokst opp med, en du har respektert i årevis. Tenk på alle de flotte filmene han har gitt oss. Bare tanken på å være med i en av filmene hans gir deg stunder du ikke trenger å få lønn for, sier Elisabeth Shue og ler.

Woody Allen er en mann omgitt av myter. Dette var Shue klar over før innspillingen startet. Derfor sørget hun for å gjøre litt research.

- JEG VILLE VÆRE FORBEREDT fordi Woody Allen er en mann folk snakker om. Det er så mange meninger om mannen og måten han jobber på. Jeg ønsket å vite litt om hva jeg hadde i vente, men ble overrasket da jeg oppdaget hvor engasjert han var i alt. Jeg hadde jo lest at han var innesluttet og nesten ikke snakket til skuespillerne. Han var innesluttet, men samtidig svært engasjert og ivrig.

- Er Woody Allen akkurat som Harry vi møter i filmen?

- Jeg tror ikke noen skuespiller er den samme som rollen de spiller. Det kan være visse likhetstrekk, men jeg vil ikke være den som analyserer Woody Allen...

Skuespillerne i filmen «Harry - bit for bit» fikk kun tilsendt manus til de scenene de selv var med i. Derfor visste ingen hva filmen egentlig handlet om.

- Jeg fikk tilsendt omlag 25 sider. Til å være en Woody Allen film er det ganske mye. Jeg så aldri hele manuskriptet. Derfor var det spennende å se filmen, og sjekke hvordan min rollefigur passet inn og eventuelt hvor viktig hun var for Harry.

- Jeg tror Woody Allen ønsker at skuespillerne skal møte med blanke ark. Han liker en slik rå åpenhet. Og etter å ha sett «Harry - bit for bit» er jeg enig med Woody. Jeg elsker filmen. Det har en rå og deilig humor - jeg har aldri ledd så mye av en film før. Dessuten synes jeg det er den mest sammenhengende filmen Woody har laget.

Elisabeth Shue startet sin karriere som 16-åring i New Jersey.

- JEG VILLE LØSRIVE MEG fra familien, og vise at jeg kunne klare meg alene. Dessuten ville jeg ha oppmerksomhet...hehe. Så jeg gjorde noen reklamejobber for Burger King og tok dramatimer. Det var en lang prosess. Nå har jeg hatt mange forskjellig roller, men den som har gjort mest inntrykk er rollen som prostituert i «Leaving Las Vegas». Jeg lærte mye om savn. Det er normalt å savne og føle et stort behov for å ha et annet menneske i sitt liv. Det var det som var så vakkert mellom de to hovedpersonene i filmen. De var helt åpne og ærlige med tanke på hvor mye de trengte hverandre, uansett om det bare var snakk om noen dager eller en måned. Jeg tror mange prøver å beskytte seg fra disse følelsene. De trekker seg tilbake, og later som at de liker å være alene.

- Er du sjenert?

- I noen situasjoner kan jeg være sjenert. Andre ganger vil jeg bare hive av meg klærne. Sjenerte mennesker vil ofte kompensere for sin blyghet, så av og til kan de bli helt ekstreme i sin væremåte.

Elisabeth Shue er så såpass sjenert at hun valgte å ikke følge Woody Allens råd om å improvisere under innspillingen av «Harry - bit for bit».

- Det er ikke det jeg er flinkest til i verden. Jeg kom med noen ideer som ikke var så gode. Woody er veldig glad for forslag, og jeg tror nok at det av og til kan komme ideer som er kjempegode. Selv om Woody liker at folk improviserer, holder han seg mer til manus enn folk tror.

«Bettes Cousin» er den neste filmen Elisabeth Shue er aktuell i. Og da får hun kompensert litt for blygheten sin.

- Jeg skal kaste klærne. Ja, ikke alle da. Men visse deler av kroppen min får eksponert seg skikkelig.

Tekst: Jim Fryman. Oversatt og bearbeidet av Hilde Wøhni Jensen