Kysset USA ikke får se

Gjennom en kortfilm skal skuespillerne Bjørn Sundquist og Per Christian Ellefsen overbevise amerikanerne om at homoekteskap er helt greit. Men dette kysset blir for sterk kost for amerikanske tv-seere.

-  Vi ønsker å inkludere flest mulig seere uten at de blir støtt. Hvis vi skal nå inn i stua til vanlige amerikanere, måtte kysset bort, sier Per Christian Ellefsen, best kjent fra Elling-filmene. Han rådet regissør Frank Mosvold til å klippe bort kyssescenen. Han får støtte av Samtiden-redaktør Knut Olav Åmås, som blant annet har gitt ut en antologi med homofile kjærlighetsdikt og bodd i lengre perioder i USA. Han kan ikke huske å ha sett et kyss mellom to menn på amerikansk tv:

-  USA er et dobbeltmoralistisk samfunn når det gjelder seksualitet. Spesielt de store tv-kanalene er redde for å støte fra seg annonsører, sier Åmås.

Omvendt verden

I filmen «The Homolulu Show», som har premiere under Skeive dager om to uker, er konseptet å se en verden der de homofile regjerer. Vi møter ekteparet Henry (Sundquist) og Martin (Ellefsen) hjemme i deres egen stue. Sundquist leser i ei avis at heteroekteskap er blitt legalisert og utbryter: «Jeg liker ikke tanken på en mann og kvinne sammen.» Hvorpå Ellefsen legger fra seg oppvaskkosten, bøyer seg over Sundquist og ser ham dypt inn i øynene: «Men hva med kjærligheten?»

Scenen ebber ut med at de to kysser hverandre. Filmen er tatt ut til en konkurranse i USA neste måned der blant andre regissør Kevin Williamson («Scream») og produsent Craig Zadan («Chicago») sitter i juryen. Den beste filmen blir premiert med hyp-pige visninger i prime time under den amerikanske valgkampen til høsten. Men i den amerikanske utgaven er kysset tatt bort. Mosvold har lyttet til Ellefsens råd.

-  De gangene to menn kysser hverandre på amerikansk fjernsyn, skaper det store kontroverser, sier Mosvold, som tror kysset kan redusere sjansene hans for å vinne konkurransen. Han er likevel svært fornøyd med at han fikk med seg to av Norges mest profilerte skuespillere på ideen. Og både Ellefsen og Sundquist synes de er kommet bra fra rolletolkningene sine.

-  Hvordan var kysset?

-  Jeg vil ikke såre Per Christian, men jeg har vel møtt folk som kysser bedre, humrer Sundquist.

-  Det tar jeg helt greit. Jeg la vel ikke så mye innvortes arbeid i det, jeg heller, gliser Ellefsen.

Øynene opp

De to håper filmen kan være med og bidra til den viktige debatten rundt homoekteskap i USA. Rettighetene for homofile er blitt redusert etter at George W. Bush overtok som president. Bush vil blant annet endre grunnloven slik at den fastslår at ekteskap bare skal gjelde mellom en mann og en kvinne.

-  Jeg håper filmen kan bidra til at amerikanerne får opp øynene for hvordan det må være å sitte med en helt legitim kjærlighet til et annet menneske og dermed miste rettighetene sine. Man trenger ikke være homofil for å forstå hvordan det må føles, sier Ellefsen.

-  I verdikonservative kretser kan de ha godt av å se homosaken fra en annen vinkel, supplerer Sundquist.

Men Knut Olav Åmås har ikke noen tro på at en slik film kan ha noen påvirkningskraft:

-  Jeg tror ikke dette er riktig virkemiddel for å påvirke opinionen. Jeg har mye mer tro på at samfunnet forandres gjennom at homofili blir normalisert i de kommersielle kanalene. Mannlige homopar i IKEAs møbelkataloger har mye større gjennomslagskraft, sier Åmås.

HEFTIG: Dette kysset er klippet vekk fra kortfilmen «The Homolulu Show» om ekteparet Henry og Martin ...
... som spilles av Per Christian Ellefsen og Bjørn Sundquist. Det blir for sterk kost for amerikanerne.