Kyst, klapp og klem

Et langstrakt stykke Norge

TV: Bernander-kanalen har med den nye dokufolke-serien «Hurtigruten 365» en god eksportartikkel som bør kunne selges til både det store og lille utland. Produksjonen er gjennomarbeidet, og det gir et solid og raust innblikk hos de sjøfolka som sliter, gråter, jobber og ler for å vise fram Norge på langs. Hvis ikke amerikanere, briter, tyskere, spanjoler - og en og annen italiener - får lyst til å booke en tur etter å ha fulgt kaptein Herodd Widding og Arild Hårvik med mannskap, ja, da kan vi legge ned turistnasjonen. Samtidig; kysten fra Bergen og nordover trenger også annet virke for ikke å bli et museum og bare en turistattraksjon. Det er snart valg, husk det.

Frihet

MS «Midnatsol» har et mannskap på rundt 200 personer på brua, i bar og restaurant, i maskinrommet og som jobber med å reingjøre lugarene. I den 20 episoder lange serien blir vi kjent med en snes av dem, mens skipet er innom 35 små og store brygger/kaier/havner fra Bergen til Kirkenes.Opptakene til serien startet august 2004 og ble loset i havn for noen uker siden. NRK Fakta/Kulturs medarbeidere ser ut til å ha fått nesten fullstendig journalistisk frihet til å være med på nesten alt. Slikt inngir tillit. Noen ganger kan det tendere til å bli vel privatsfærisk, men stort sett har NRKs førstreismannskap evnet å unngå å gjøre dette til en for nær og klam inn-på-privatlivet-affære. Kommentarene er lunt og informativt lagt på av Jan Dalchow.

Sval vind

I kjølvannet av samtidenes tv-trend, også kalt reality, mestrer besetningen på MS «Hurtigruten» å by på seg sjøl, både i storm og stille. Det er ingen grunn til ikke å anbefale denne serien, verken til kaptein skuteløs eller matros Sofa, men samtidig: Det er en viss slitasje å spore, hos denne tv-seer, når det gjelder nettopp denne fjernsynssjangeren. Men, i stimen av reality-tv (dårlig ord) er ei hyre på «Midnatsol» å anbefale. Omtrent like bra som å kjenne en sval vind fra Helgelandskysten før man blir litt solgangsbrisen i baren.  Ni av episodene sendes før jula. De siste 11 i 2006.