Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Kystad-saken:

«Kystad-saken» er henlagt av Økokrim, men har etterlatt Trondheim Arbeiderparti i dyp krise

Tillitstrøbbel i Trondheim.

Unnvikende: Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap).
Unnvikende: Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap). Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som trollet i sola, slår Arbeiderparti-bastionen Trondheim sprekker. Ikke på grunn av Trond Giskes #metoo-skandaler, og ikke fordi det rødgrønne samarbeidet, som har holdt Ap og ordfører Rita Ottervik ved makten siden 2003, har store problemer med å samle rekkene.

Krisen som for tiden preger Arbeiderpartiet og deres tillitsvalgte handler om den såkalte «Kystad-saken» – en årelang politisk og personlig skandale om hvordan skjult lobbyisme mellom utbyggere og politikere har endret trønderhovedstadens reguleringsplaner for grøntområder.

Saken er etterforsket og henlagt av Økokrim, men har etterlatt Trondheim Arbeiderparti i dyp tillitskrise. Som Adresseavisen skrev på lederplass i går: «Kystad-saken har avdekket en politisk kultur som gjør oss urolig og bekymret».

Kystad-saken ble avslørt av prisverdig og grundig arbeid fra Adresseavisen, og så dagens lys i mars i 2015. Da kunne avisa avsløre at tidligere leder av Trondheim- og Sør-Trøndelag Arbeiderparti, kommunalråd og bystyrerepresentant gjennom 23 år, Rune Olsø, bedrev lobbyisme mot eget parti for å sikre at eiendommene Kystad og Hårstad ble unntatt varig vern.

Avtalen mellom utbyggeren og selskapet Staur Holding AS, som Olsø jobbet for, gikk blant annet ut på at det skulle utbetales én million kroner i en «milepælsbestemmelse» dersom Kystad ble unntatt varig vern. Det lyktes de med. For arbeidet mottok Staur til sammen to millioner kroner fra utbyggeren med eierinteresser i områdene. Da saken ble kjent for formannskapet i bystyret, valgte de å anmelde forholdet.

Olsø var klar over at han som bystyrerepresentant ikke kunne delta i behandlingen av planene. Derfor meldte han seg inhabil. Det stoppet han imidlertid ikke fra å kontakte sin nære venn og gruppeleder for Ap, Geir Waage, for å foreslå konkrete formuleringer Ap kunne vedta.

Det var de samme formuleringer som seinere utløste bonusutbetalingen på én million kroner. Waage har i etterkant beklaget, og ble tidligere denne uka benådet av bystyregruppa.

Selv om hun har understreket at Olsø ikke kan komme tilbake i framtredende posisjoner i Ap, har ordfører Rita Ottervik veket unna offentlig debatt om saken.

Denne uka strakk hun seg imidlertid til å kalle saken «uheldig» sju ganger i et intervju med Adresseavisen. Med slike kraftsalver vil det trolig ta tid før velgerne tar Arbeiderpartiets håndtering av ukultur, lobbyisme og skjult byutvikling på alvor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!