DEBATT

La ABB komme - hvis han tør

Anders Behring Breivik ønsker å bli student. Dypest sett dreier dette seg om høyere læreanstalters, og vårt eget, forhold til det totalitære.

KOM IGJEN!: «Å gå fra kvapsete vestkanttaper og infantil leketøyssoldat i hjemmesydde uniformer til normal universitetsstudent, blir tungt. Men vi prøver», skriver kronikkforfatteren. Foto: Foto: Bjørn Langsem
KOM IGJEN!: «Å gå fra kvapsete vestkanttaper og infantil leketøyssoldat i hjemmesydde uniformer til normal universitetsstudent, blir tungt. Men vi prøver», skriver kronikkforfatteren. Foto: Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Massedrapsdømte Anders Behring Breivik har søkt om opptak ved Institutt for statsvitenskap, UiO. Nyheten har naturlig nok vakt sjokk og forundring. Foreløpig har ikke morderen studiekompetanse, men det ordner seg nok etter hvert. Spørsmålet som nå trenger offentlig lufting er derfor:

Hva gjør universitetet når en terrorist tilfredsstiller formelle krav til å studere? Under dette spørsmål ligger det klassiske fiendskapens problem:

Hvordan takler et forfatningsbundet demokrati folk som i ly av demokratiske institusjoner vil ødelegge det? Joseph Goebbels visste alt om dette. Kort sagt, i møtet med totalitær politikk, hva er demokratiets forsvarsstrategi?

Behovet for å drøfte slike dilemmaer blir ventelig ikke mindre i åra som kommer.

Å si at det norske samfunnet ikke bør finansiere en terrorists studier, er en blindgate. Likedan argumentet om at ABB bør nektes opptak fordi han aldri vil kunne bruke sine kunnskaper, eller aldri skal tilbake til samfunnet. Vi lar det ligge. Vi vil heller ikke ta opp spørsmålet om universitetslærere bør veilede ham. Ingen skal tvinges til å veilede Breivik. Vil han studere, kan han heller ikke regne med å få adgang til Blindern, men ingen kan hindre ham i å lese pensum på cella.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer