La bøndene dyrke hamp!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAMPDYRKING: Bønder på Fosen i Trøndelag har søkt om tillatelse til å dyrke industriell hamp, men Statens legemiddelverk og helseminister Sylvia Brustad vil ikke la bøndene gjenoppta den tradisjonsrike hampedyrkingen. Som eneste europeiske land, nekter Norge våre bønder å etablere en miljøvennlig hampeindustri.De miljømessige fordelene gjelder både hamp i jordbruket og i ferdige produkter. Hampeplanten er meget motstandsdyktig mot både skadedyr og sykdommer, og derfor blir miljøfiendtlig sprøyting overflødig i de fleste tilfeller. I Danmark har f.eks. ikke hampebøndene lov til å bruke noen som helst ugressmidler på plantene sine. I tillegg forbedrer hampen jorden rundt seg, egner seg som vekselvekst og trenger lite gjødsling. Hamp passer bra i økologisk jordbruk, og brukes i alt fra papir, tauverk, tekstiler og plast til kosmetikk, lerret, maling, drivstoff, såper og bygningsmaterialer. Andre bruksområder for hamp er som husdyrstrø og næringsrik føde for mennesker og dyr, bare for å nevne noe.Industriell hamp er naturlige varianter av arten Cannabis sativa som ikke kan gi noen ruseffekt, fordi innholdet av det rusgivende stoffet THC er altfor lite. Forskjellene mellom industriell og rusgivende hamp ses også på dyrkemåte og rent visuelt, noe Statens landbrukstilsyn bekreftet i 2001. Likevel definerer det norske lovverket alle hampevarianter - også industriell hamp - som narkotika, og dette gjør planten ulovlig å dyrke i Norge. Det kan gis dispensasjon, men den vil ikke Sylvia Brustad gi. Problemene oppstår når hun fortvilet prøver å argumentere for sitt syn: «Det er en risiko for at opphevelse av forbudet kan bli oppfattet som starten på en liberalisering av norsk narkotikapolitikk og et første skritt i retning av legalisering av cannabis,» hevder hun. Jeg vil innvende at om noen forvirrede sjeler misforstår hva industriell hamp er, skyldes det i så fall dårlig informasjon eller direkte desinformasjon. Helseministeren gir selv et svært dårlig bidrag i sakens anledning. Brustad hevder videre at et generelt forbud mot hamp er lettere å håndheve «enn å knytte det til de ulike plantenes innhold av aktivt virkestoff». Ny innvending: Ingen europeiske land har noe problem med hampedyrkingen. Hvorfor tror helseministeren at nordmenn er så mye dummere enn andre europeere? Landbrukstilsynet ga i 2001 grønt lys for hampedyrking, så det er ingen grunn til å tro at det vil være problematisk å la bøndene dyrke hamp i Norge.Sylvia Brustads argumentasjon holder rett og slett ikke mål. Hampedyrking har ikke noe som helst å gjøre med narkotika, men derimot med fremtidsrettet og miljøvennlig landbruk. Hvor lenge kan Stortinget og Regjeringen snakke fagre ord om miljøvern og landbruk, samtidig som en miljøvennlig landbruksproduksjon er kriminalisert? Grønn Ungdoms oppfordring er klar: La bøndene på Fosen og i resten av Norge få lov til å dyrke hamp!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer