PLATEAKTUELL: Daniel Kvammen er nå aktuell med sitt andre album «Vektlaus» etter suksessdebuten i 2015.  Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
PLATEAKTUELL: Daniel Kvammen er nå aktuell med sitt andre album «Vektlaus» etter suksessdebuten i 2015.  Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer

Daniel Kvammen

La bort alkoholen da han laget bruddplata:  - Jeg skulle jo holde meg for god for å skrive tekster om samlivsbrudd

Daniel Kvammen om livet etter gjennombruddet - og bruddet.

(Dagbladet): - Når andre går til psykolog, skriver jeg låter, sier plateaktuelle Daniel Kvammen.

28-åringen fra Geilo slo gjennom med debutalbumet «Fremad i alle retninga» i 2015. Dagbladets anmelder trillet en femmer på terningen.

Trippelnominert til Spellemannsprisen 2015 ble han også. P3 Gull. Hylende fans i fleng. Singelen «Du fortjenar ein som meg» var en sommerhit, og ble en av årets mest spilte låter på NRK P3 det året.

- Det er virkelig helt utrolig. Jeg kan sammenligne det som å lette med et fly. Det rister i alle kanter, men føles samtidig utrolig flott, sier geilingen om suksessen.

Nå står andrealbumet «Vektlaus» for tur, og Kvammen beskriver arbeidet med låtene sine som en renseprosess for sjela. Likevel er ikke tematikken i nykommeren helt som han i utgangspunktet hadde planlagt.

- Jeg skulle jo holde meg for god for å skrive tekster om samlivsbrudd, men jeg skjønte vel etter hvert at jeg bare måtte kapitulere for egen svakhet. Det var det eneste jeg klarte å fokusere på, sier han til Dagbladet.

Samlivsbrudd

Store deler av «Vektlaus» er med andre ord inspirert av et samlivsbrudd Kvammen gikk gjennom for litt over ett år siden. En periode han beskriver som en av de aller største nedturene i livet sitt så langt.

- Jeg skal innrømme at det var mer utfordrende å gå ut av et forhold enn jeg trodde. Den verste følelsen er at det er en sorg som det faktisk er mulig å fikse. Muligheten for å gå tilbake til hverandre er jo i teorien der, men likevel skjer det ikke, og det tror jeg gjør et brudd ekstra sårt, sier han.

Dette er noen av følelsene Kvammen ønsker å formidle med det nye albumet sitt. Han beskriver det som en emosjonell berg- og dalbane som tar for seg alt fra glede til sorg.

SKILDRER BRUDD: Låtene i det nye Kvammen-albumet skildrer de ulike stadiene av et samlivsbrudd, en prossess artisten selv nylig har gått gjennom. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SKILDRER BRUDD: Låtene i det nye Kvammen-albumet skildrer de ulike stadiene av et samlivsbrudd, en prossess artisten selv nylig har gått gjennom. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Det er en urovekkende positiv breakup-plate. Men det var rett og slett sånn jeg opplevde samlivsbruddet. Jeg følte lenge at jeg var i en «vektlaus» tilstand, sier han.

- Hvilke forventninger har du selv til plateslippet?

- Jeg håper selvfølgelig at folk liker den, men jeg tar det veldig med ro. Jeg føler meg allerede heldig som lykkes så godt med forrige plate, så nå ønsker jeg bare å forsterke den følelsen. Jeg har i alle fall gjort det beste jeg kan, og har aldri vært mer fornøyd selv, sier Kvammen.

Etter slippet står det mye på tapetet for artisten. I mars begynner turnéen, og første stopp på kartet er Trondheim, før det senere bærer videre til ti andre byer rundt omkring i Norge.

- Jeg kommer sikkert ikke til å sove på ukevis, ler Kvammen og ser bort på manageren sin som sitter på bordet ved siden av.

Brutalt ærlig

Kvammen ser på seg selv som en brutalt ærlig artist.

- Jeg synger på norsk fordi jeg ønsker å snakke direkte til folk, og jeg tror nok at jeg synger om ting man kan relatere seg til. Det kan nesten bli litt flaut noen ganger, for jeg legger aldri noe mellom linjene, uansett hvor sårt det er, sier Kvammen, og utdyper:

- Det kan selvfølgelig være utfordrende å skrive så personlige tekster. Det føles veldig nakent å blottlegge sine innerste tanker og følelser for en hel nasjon, men vi lever heldigvis i et samfunn hvor det fins stor respekt for det å uttrykke seg.

Fra bygda til byen

Veien fra å være «en vanlig fyr fra bygda» til det travle artistlivet med glansede magasinbilder og selfies på gata ble imidlertid ganske kort for Kvammen. Han opplever at større forventninger er den største forskjellen mellom livet før og etter gjennombruddet.

- Artistlivet er både givende og hektisk, og plutselig er jeg ikke så anonym lengre. Men med det kommer også forventningene krypende, noe som kan være ganske skremmende, sier han.

28-åringen flyttet fra Geilo til Oslo i 2009, og har etter hvert fått en plass i artistmiljøet i hovedstaden. Et kunstnerisk miljø som har til vane å trekke til seg en haug av inspirerende og flinke folk.

- Miljøet blant norske artister er fint, og består av mange folk som vil mye, og noen vil kanskje litt for mye, sier Kvammen.

- Jeg tror det er lett å bli litt fortapt i det ønsket om å skille seg ut og å være best, fortsetter han.

- Festing har fungert som en slags utblåsning

Med et karriereliv bestående fans og en rekke konserter, er det ikke til å legge skjul på at det kan følge med noen dråper alkohol. Et tema som Kvammen også er inne på i noen av låtene til det nye albumet.

- Hvordan er ditt forhold til alkohol og festing?

- Da jeg refererte til plata som en berg- og dalbane, skal jeg innrømme at det også involverte en del festing. Det har vel fungert som en slags utblåsning i en stressende tid, sier Kvammen.

- For det er klart at en til tider har hatt mange tanker svirrende rundt i hodet, og for å glemme tid og sted har alkohol blitt en slags måte å dempe dette på innimellom, fortsetter han.

Artisten ønsker likevel å understreke at han tok en runde meg seg selv under musikkjobbinga, og sier at han fullførte plata med en såkalt hvit måned.