LEDER

Dagbladet mener:

La de unge høres

Trondheim kommune bør revurdere beslutningen om å trekke seg fra Ungdata-undersøkelsen. Ungdommenes egne fortellinger om hva de strever med, har stor verdi.

TREKKER SEG: Trondheim kommune trekker seg fra Ungdata-undersøkelsen, fordi de mener spørsmålene legger for stor vekt på negative erfaringer. Det virker som en dårlig fundert avgjørelse. Foto: Scanpix / Shutterstock
TREKKER SEG: Trondheim kommune trekker seg fra Ungdata-undersøkelsen, fordi de mener spørsmålene legger for stor vekt på negative erfaringer. Det virker som en dårlig fundert avgjørelse. Foto: Scanpix / Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Trondheim kommune trekker seg fra Ungdata-undersøkelsen, som i en årrekke har søkt å kartlegge hvordan norske ungdommer har det. Forklaringen fra kommunaldirektør Camilla Trud Nereid er at hun mener undersøkelsens fokus på negative sider av livet kan virke selvoppfyllende og skadelig, og at hun foretrekker verktøyet som kommunen selv har utviklet, som vier større plass til positive opplevelser. Det er et velment, men dårlig fundert syn.

Trondheim kommune bør revurdere avgjørelsen om å trekke seg fra Ungdata.

Det er en tidkrevende oppgave å fylle ut Ungdata-undersøkelsen, som stiller spørsmål om de fleste områdene av ungdommenes liv. Spørsmålene handler både om hverdagsrutiner, interesse for idrett og politisk engasjement, men også om det som er vanskelig i livet. Ungdata har alltid hatt blant sine oppgaver å finne ut i hvilken grad norske ungdommer har erfaringer med rus, vold, mobbing og kriminalitet, og når de ber om detaljerte svar, kan det komme lange rekker med spørsmål om negative erfaringer og følelser.

Det er verd å stille spørsmål om dette kan være med på å gjøre respondentene mer opptatt av det som ikke er som det skal være i hverdagen. Forsker Janne Lund ved Universitetet i Agder er blant dem som mener at norske ungdommers indre uro kan være noe som påføres dem utenfra, av et samfunn som stadig spør om de har problemer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer