KOMMENTARER

La dem bestemme selv

Er det noe kommunene selv bør ha styring med, så er det hva slags næringsliv de skal satse på.

UENIGE: Partilederne Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) er ikke enige om søndagsåpne butikker. Her før partilederdebatten under Arendalsuka. Foto: TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX
UENIGE: Partilederne Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) er ikke enige om søndagsåpne butikker. Her før partilederdebatten under Arendalsuka. Foto: TOR ERIK SCHRØDER / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Lokal råderett er ikke alltid det beste. Når det gjelder forvaltning av store, nasjonale verdier, så er det noe mer enn en lokal sak. Slike saker stiller store krav til kompetanse og uavhengighet. Det er ikke bare nordlendinger som skal ha noe å si over havområdene i Nord-Norge. Det er ikke bare vestlendinger som skal styre over fjordene på Vestlandet. Og det er ikke bare østlendingene som skal bestemme over matjorda på Østlandet. Av og til må noen se det større bildet. Da er det bra med mulighet for statlig styring.

Men veldig ofte er mer lokal styring et gode. Og er det noe kommunene bør ha stor råderett over, så er det sin egen lokale kultur- og næringsutvikling. Butikkenes åpningstider er en del av dette.

En søndag i sommer kjørte jeg gjennom Hallingdal og kom til Flå. Flå er kjent for én ting - Bjørneparken. Men Flå hadde mer å tilby. Et søndagsåpent, lite kjøpesenter i tilknytning til parken yret av liv. Årsaken er at Flå har status som turiststed, i motsetning til byer som Oslo, Ålesund og Bergen. Selv om dette er store turistdestinasjoner, har de ikke status som turiststed. Dermed får ikke butikkene holde åpent. Tusenvis av norgesturister kommer til lukkede dører.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.