MORALISME: Fransk politi tvinger kvinner til å kle av seg på stranden. Foto: Scanpix
MORALISME: Fransk politi tvinger kvinner til å kle av seg på stranden. Foto: ScanpixVis mer

La dem gå med burkini

Vi bekjemper ikke moralisme og klespoliti med moralisme og klespoliti.

Meninger

Flere franske byer har innført forbud mot burkini, en heldekkende våtdrakt. Blant annet den franske statsministeren Manuel Valls har støtte forbudet og uttalt at det ikke er i tråd med franske verdier å dekke seg til på stranda. Det er viktig å merke seg at det å bruke burkini ikke innebærer å dekke ansiktet – bare at man ikke viser noe av kroppen.

Noe av det beste med vestlige samfunn er at vi aksepterer at vi er ulike og vil leve forskjellige liv. God integrering handler om at vi skal ha noen felles verdier, som retten til å praktisere religion og retten til å kritisere religion. Men hvordan vi går kledd har ikke vært, og heller ikke nå skal det være en statlig oppgave å bestemme hvordan vi går kledd. Enten du vil gå lettkledd eller helkledd på stranda skal det være et selvstendig valg.

Fransk politi har allerede håndhevet forbudet og tvunget kvinner til å kle av seg eller forlate stranden. Smak på det. Normalt er det Saudi-Arabia og Iran vi hører om når politiet pålegger kvinner å endre bekledning.

Mange frykter hva islam vil gjøre med oss som samfunn. Vi bør også frykte hva frykten for islam gjør med oss.

God integrering handler om å stille krav til jobb og deltagelse i samfunnet. Men vi får ikke integrering ved å løpe fra de grunnleggende verdiene vi har kjempet frem gjennom mange år. Det er et gode for samfunnet at vi kan gå kledd som vi vil, og at vi ikke tillater klespoliti enten det er mullaer eller andre moralister som står bak.

Sånn bør det også være i fremtiden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.