<strong>MÅ ÅPNE OPP:</strong> Høyre er nøkkelen til å gjøre sprøyterommene om til brukerrom. De bør være sitt ansvar bevisst. Her helseminister Bent Høie (H). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅ ÅPNE OPP: Høyre er nøkkelen til å gjøre sprøyterommene om til brukerrom. De bør være sitt ansvar bevisst. Her helseminister Bent Høie (H). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

LEDER

Leder: Fra sprøyterom til brukerrom

La dem røyke heroin og ta amfetamin

Sprøyterommene bør gjøres om til brukerrom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er bevegelse på rusfeltet. SV og Høyre har gått inn for å avkriminalisere bruk og besittelse av rusmidler etter Portugal-modellen, og Ap er ventet å følge etter. Det er en gledelig utvikling som vil komme både tunge og problemfri brukere av ulovlige rusmidler til gode.

Men innen den tid, er det andre lavthengende frukter å plukke, som ikke krever at en er for avkriminalisering eller legalisering. Å gjøre sprøyterommene om til brukerrom, bør være et naturlig første steg.

I dag har vi ett sprøyterom i Oslo og ett i Bergen. Hensikten er å gi rusmisbrukere et rent og sikkert sted å innta heroinen på. Det er et godt tiltak, men har flere begrensninger ved seg. Blant annet er åpningstidene svært begrensa.

Et større problem er at en bare tillater injisering av heroin. Om du heller vil innta heroinen på en betydelig tryggere måte, ved å røyke den, så blir du vist bort. Det samme skjer om du vil innta andre og mindre skadelige rusmidler enn heroin.

Paradoksalt nok har vi en lovgivning som «oppmuntrer» rusavhengige til å innta det mest skadelige rusmidlet på den mest skadelige måten. Slik trenger og bør det ikke være.

Det er derfor gledelig at representanter fra Venstre og Arbeiderpartiet har fremmet et forslag for Stortinget om å gjøre det lov å innta heroin på andre måter enn injisering på brukerrommene, samt at det åpnes for at også andre stoffer enn heroin skal tillates (se pdf).

Det vil fjerne en merkelig begrensning i helsemyndighetenes mulighet til å gi tunge rusmisbrukere et verdig og skadereduserende tilbud. Det vil også understøtte myndighetenes SWITCH-kampanje, som søker å få injiserende misbrukere til å røyke.

Som Venstres Erlend Horn påpeker i et innlegg i Dagbladet torsdag har forslaget bred faglig støtte og erfaringene med brukerrom fra Danmark, Tyskland, Nederland og Sveits er gode.

Frp har dessverre allerede markert motstand mot forslaget. Kari Kjos sier til Dagbladet at de ikke ønsker et «fristed for narkotika», noe hun er redd vil føre til hasjrøyking i neste runde. Det er overraskende at lederen i helsekomiteen på Stortinget kommer med slike utdaterte ytringer. Forhåpentligvis får forslaget Høyres støtte.

Det er ingen grunn til å være redd for at et brukerrom for rusavhengige skal bli et fristed for hasjrøyking. Fordommer bør ikke stå i veien for gode skadereduserende tiltak. Som Erlend Horn sier det: «Ja, visst kan de bli rusfrie, men først må de overleve.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer