Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

La dodøra stå ulåst

Når du bruker toalettet eller badet bør du ikke låse døra.

ÅPEN DODØR: En liten pris å betale for å sikre rask hjelp når det måtte bli nødvendig. Foto: Plainpicture / NTB Scanpix
ÅPEN DODØR: En liten pris å betale for å sikre rask hjelp når det måtte bli nødvendig. Foto: Plainpicture / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Jeg har filosofert lenge og endelig nådd denne konklusjonen.

For mange av oss er toalettet et fristed. Et rom for ro og ettertanke, en flukt fra hverdagens stress og mas. Et sted du kan nyte stillheten, samlene tankene dine, og skjemme deg selv litt bort. Jeg-tid, rett og slett. Jeg skjønner at det kan være fristende å låse døra for å sikre noen gode minutter. Men er disse fordelene nok til å veie opp for eventuelle ulemper? Nei, mener jeg.

De fleste ulykkene skjer i hjemmet, og det sleipe badegulvet er en stor syndebukk. Fall kan føre til skader eller besvimelse, og i verste fall kan enkelte pasienter ligge hjelpesløse med hjertestans. I slike situasjoner teller sekunder og minutter, og rask medisinsk hjelp er avgjørende. En låst dør vil hindre pårørende og helsepersonell i å komme til, og livsviktig behandling kan bli unødvendig forsinket.

Ulempene ved en åpen dør er derimot langt mindre alvorlige. Du risikerer at noen kommer busende inn og ser deg sittende på do eller naken i dusjen. Eller avslører deg i en annen kompromitterende geskjeft. En liten pris å betale for å sikre rask hjelp når det måtte bli nødvendig. (Dessuten skal du heller ikke undervurdere det amorøse potensialet i å ferske din kjære uten klær.)

Den kritiske leser vil muligens protestere over at sannsynligheten for å bli forstyrret på do er langt høyere enn å få et illebefinnende. Hvorfor ta forholdsregler for noe som er så usannsynlig? Jeg ser den. Besvimelse eller hjertestans er noe som rammer de færreste. Men her må du huske at risiko er produktet av sannsynlighet og konsekvens.

Selv om sannsynligheten for at en nødsituasjon skal oppstå på badet er liten, er konsekvensen av å ikke få hjelp svært alvorlig. Risikoen blir derfor likevel høy.

Sett i et større perspektiv er det helt klart best å la døra stå ulåst.

(Innlegget ble forfattet på toalettet. Uforstyrret, med døren låst.)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media