DEBATT

Debatt: Statlig eierskap

La Equinor fortsatt være en kjempe

Detaljstyring av Equinor vil ikke løse verdens klimaproblem – det vil bare ødelegge vårt mest vellykkede selskap.

GRØNN TEKNOLOGI: Equinor utvikler teknologi, som, i et internasjonalt perspektiv, kan bety uendelig mye mer for redusering av global oppvarming enn at selskapet i dag er involvert i olje og gass, skriver innsenderen. Her er konsernsjef i Equinor, Eldar Sætre og statsminister Erna Solberg under FN-uka i New York i september. Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix
GRØNN TEKNOLOGI: Equinor utvikler teknologi, som, i et internasjonalt perspektiv, kan bety uendelig mye mer for redusering av global oppvarming enn at selskapet i dag er involvert i olje og gass, skriver innsenderen. Her er konsernsjef i Equinor, Eldar Sætre og statsminister Erna Solberg under FN-uka i New York i september. Foto: Pontus Höök / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Staten må gripe inn og gjøre Equinor til en grønn motor for norsk økonomi, skriver Geir Ramnefjell i Dagbladet 24. november.

Et krav om at staten skal gripe inn og gjøre selskapet til en grønn motor, framstår for det første som et forsøk på moralistisk symbolpolitikk. «Selg utenlandsdelene», skriver redaktøren. Nå er det litt uklart om han mener at selskapet bør splittes i to, eller om han mener den norske staten bør tvinge Equinor til å stanse all utenlandssatsing. Uansett: Klimakrisen er et globalt problem.

Blir selskapet splittet i to, vil fortsatt utenlandsdelen i selskapet drive med olje- og gassvirksomhet internasjonalt. Det vil med andre ord ikke ha noen effekt på det globale klimaavtrykket. Tvinger staten selskapet til å trekke seg fra alt av internasjonal virksomhet, vil andre selskaper ta over de feltene der Equinor driver med utvinning.

For realiteten er, selv om det er tungt å svelge, at eierne i andre oljeselskaper – som stort sett består av sjeiker i Midtøsten, oligarker i gamle Sovjet eller steinrike amerikanske kapitaleiere – ikke kommer til å følge etter om den norske staten tvinger Equinor til å leke bjellesau. Det er sikkert godt for den norske selvfølelsen om vi ikke er delvis eier i et selskap som driver med forurensende aktivitet i utlandet, men å tro at det vil ha noen effekt på den globale klimakrisen, er bare naivt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer