SENDER UT SYRERE: Statsminister Erna Solberg
SENDER UT SYRERE: Statsminister Erna SolbergVis mer

La flere få bli i Norge

Nå må politikerne komme etter.

Meninger

Alle ser ut til å være enige om at Europa må finne en felles løsning på flyktningkrisen. I Norge er det bred politisk enighet om dette, fra SV til Frp. Tysklands Angela Merkel får med seg stadig flere vestlige EU-land på å presse fram en løsning. Det handler om å fordele de mange hundre tusen flyktningene som kommer til Europa på en rettferdig, trygg og praktisk måte. Alle land må ta et ansvar for dette, det kan ikke bare påligge de landene som tilfeldigvis ligger på Schengen-grensa.

Det diskuteres ulike konkrete løsninger, blant annet felleseuropeiske mottak i nærområdene, der flyktninger kan søke asyl. Det finnes argumenter både for og imot dette. En fare er at flyktningene blir sittende fast i disse leirene. En forutsetning må være at leirene fungerer som en trygg portal til Europa.

Men nye systemer tar tid å bygge opp. Er det noe flyktninger mangler, så er det tid. Det dør tusenvis på vei til et tryggere liv. Det å bare satse på langsiktige løsninger blir, som folkerettsjurist Vigdis Vevstad og tidligere UDI-direktør Trygve Nordby skriver i et innlegg i Aftenposten, som å komme opp i en stor trafikkulykke og heller invitere til et seminar om veibygging enn å starte med førstehjelp og ringe etter ambulanse.

Et kortsiktig tiltak Norge kan bidra med, er å slutte å sende asylsøkere tilbake til første asylland. Det er en mulighet i henhold til Dublin-avtalen. Både KrF-leder Knut Arild Hareide og SV-leder Audun Lysbakken har foreslått dette. Hittil i år har 57 syrere blitt sendt tilbake til første asylland. Men statsminister Erna Solberg har foreløpig ikke grepet denne muligheten. Heller ikke Arbeiderpartiet ivrer for å fravike Dublin-avtalen, men sier at det må være opp til regjeringen å instruere utlendingsmyndighetene. I praksis sier de nei til å fravike Dublin-avtalen. De kunne ha presset på om de ønsket.

Som så ofte ellers, er ikke løsningen enten eller, men både og. Regjeringen og det største opposisjonspartiet har folket bak seg om de lar flere syrere få bli. En meningsmåling gjort for Aftenposten viser at folk sier et rungende ja til Syria-flyktninger. Det norske folk har de siste ukene vist at de mener alvor, med et enormt frivillig engasjement for flyktningene. Solberg har rost innsatsen. Men nå må politikerne selv komme etter.   Det norske folk viser et enormt engasjement for flyktningene.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.