DEBATT

Trening i arbeidstiden:

La folk trene i arbeidstida

Er du ikke klar over at arbeidsgivere faktisk har plikt til å prioritere fysisk aktivitet? Det er trolig ikke den heller.

LØNNSOMT GODE: Arbeidsgivere som legger til rette for trening er også de mest attraktive i jobbmarkedet. Trening i arbeidstiden er et av de høyeste rangerte godene ansatte ønsker seg av sin arbeidsgiver, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
LØNNSOMT GODE: Arbeidsgivere som legger til rette for trening er også de mest attraktive i jobbmarkedet. Trening i arbeidstiden er et av de høyeste rangerte godene ansatte ønsker seg av sin arbeidsgiver, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ble det lite trening og mye stillesitting foran PC-en i fjor? Er det fremdeles vanskelig å komme seg opp av sofaen? Da kan du kan sannsynligvis dele skylden med sjefen din. Samtidig har dere begge en interesse av å få deg i form. Det er nemlig lønnsomt.

Arbeidsmiljølovens paragraf 3–4 er krystallklar: «Arbeidsgiver skal, i tilknytning til det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet, vurdere tiltak for å fremme fysisk aktivitet blant arbeidstakerne». Få arbeidsgivere er klar over kravet, og myndighetene legger heller ikke til rette for at arbeidsgiverne skal følge det opp. Det går utover folkehelsen.

Stikk i strid med vår egen nasjonale selvoppfatning, viser undersøkelser at nordmenn faktisk er de slappeste i Norden. Dette er svært urovekkende. I fremtiden vil vi stå overfor enorme helsemessige og økonomiske utfordringer hvis denne trenden fortsetter.

Kun 32 prosent av den norske befolkningen tilfredsstiller anbefalingen fra Helsedirektoratet om 150 minutter med moderat aktivitet i uken, og kun 20 prosent tilfredsstiller anbefalingen om aktivitet som gir økt muskelstyrke to ganger i uken. Helsedirektoratet påpeker at nær 7 av 10 er inaktive.

Nordisk Ministerråd har målt nivået på fysisk aktivitet i Norden i 2011 og i 2014. Rapporten viser at Norge har den mest inaktive befolkningen i Norden. 45 prosent av nordmenn er enten inaktive (26,8 prosent) eller svært inaktive (18,2 prosent). Situasjonen har forverret seg fra 2011.

Helsedirektoratets nasjonale kartlegging for 2014-2015, «Fysisk aktivitet og sedat tid blant voksne og eldre i Norge», viser at tid er den viktigste årsaken til at nordmenn nedprioriterer fysisk aktivitet. Blant 20- til 35-åringene oppgir nær 60 prosent at manglende tid er årsak til inaktivitet.

Barn skal hentes og kjøres, middag skal lages og livet skal leves. I tillegg vet vi fra våre egne undersøkelser at mange ikke vet hvordan de skal trene, noe som bidrar til å ødelegge motivasjonen. Det er dessverre ikke bare å sette i gang på egen hånd eller ta en tur i skogen, som enkelte hevder.

Ikke bare er det et lovpålegg for arbeidsgiver å vurdere tiltak for aktivitet på arbeidsplassen, det er også lønnsomt. Vi har registrert at på de arbeidsplassene hvor ansatte trener sammen, blir både arbeidsmiljøet, internkommunikasjonen og bunnlinjen bedre.

Funnene bekreftes av nyere forskning. Forsker og PhD Just Bendix Justesen ved Syddansk Universitet undersøkte effekten av trening i arbeidstiden blant 400 kontoransatte i offentlig og privat sektor. Justesen fant at trening på arbeidsplassen forbedrer medarbeidernes sunnhet og trivsel, gir mindre sykefravær – og større produktivitet.

Idébanken.org, underlagt Arbeids- og velferdsdirektoratet, trekker også frem en rekke positive effekter ved trening på arbeidsplassen, som for eksempel bedre mental tilstand og humør, økt velvære, bedre evne til å takle stress, reduserte muskelspenninger, bedre samhold og arbeidsmiljø, og mindre sykefravær.

Den tiden ansatte bruker på trening i arbeidstiden tar de igjen på økt produktivitet og høyere lojalitet til arbeidsgiver, ifølge rapporten «Trening på arbetstid lønar seg» av blant andre Ulrica von Thiele Schwarz og Petra Lindfors ved svenske Psykologiska institutionen.

Arbeidsgivere som legger til rette for trening er også de mest attraktive i jobbmarkedet. Trening i arbeidstiden er et av de høyeste rangerte godene ansatte ønsker seg av sin arbeidsgiver.

Undersøkelser viser at så mange som 76 prosent av de fysisk inaktive ønsker å komme i gang med regelmessig fysisk aktivitet.

Vi har altså en situasjon hvor norske arbeidstagere blir stadig mer inaktive og hvor dokumentasjonen viser at arbeidsgivere har mye å tjene på at ansatte er fysisk aktive. Fortsetter utviklingen står myndighetene overfor en gigantisk kostnadsøkning innenfor helse og omsorg, så også de burde ha en sterk motivasjon til å få folk i form.

Myndighetene kan begynne med å fjerne skatt på arbeidsgivers bidrag til ansattes fysiske aktivitet, slik svenske myndigheter har gjort. Det er mildt sagt lite logisk å ha en bestemmelse i arbeidsmiljøloven om arbeidsgivers ansvar for å fremme fysisk aktivitet blant ansatte, og så begrense aktiviteten gjennom skattlegging.

Flere arbeidsgivere her i landet bør benytte anledningen til å øke produktiviteten og bedre arbeidsmiljøet gjennom å prioritere ansattes helse. Ikke vent på skattefritak, effekten er fortsatt positiv. Lar du også de ansatte være aktive i arbeidstiden løser du dine ansattes største utfordring – tid til å trene!

Så hvis myndighetene og arbeidsgiverne gjør relativt små investeringer nå vil både nasjonen, arbeidsgiverne og den enkelte få mye igjen for dette. Vi trenger et nasjonalt styrkeløft.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer