LEDER

La foreldrene bestemme

Vi bør ta i bruk mitokondriedonasjon som kan redusere forekomsten av alvorlige og dødelige sykdommer.

La foreldrene bestemme
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Drøyt et år etter at britene åpnet for å tillate såkalt mitokondriedonasjon, har Bioteknologirådet vurdert om vi bør tillate det samme i Norge. At svaret var nei kom ikke som noen overraskelse.

Rådet er kjent for sin konservative holdning til bioetiske spørsmål. Det får alvorlige konsekvenser for kvinnene som nektes muligheten til å få egne barn, uten å være redd for å videreføre alvorlige og dødelige sykdommer.

Mitokondriedonasjon er en form for assistert befruktning. En kvinne kan få spleiset mitokondrier fra en annen kvinne med sitt eget egg, og dermed føde et friskt barn med sitt eget genetiske arvemateriale.

Hovedgrunnen til metoden har vakt oppsikt, er at barnet i teorien da får tre genetiske foreldre. Dette er imidlertid overdrevet siden barnet vil få 20—25000 gener fra foreldrene og 37 gener fra donoren.

Fordelen ved å tillate mitokondriedonasjon er åpenbar. De få som har en arvelig mitokondriesykdom vil kunne bære fram barn som deler deres arveanlegg, uten å være redd for at barnet kommer til å bli født med en dødelig sykdom. Det ville vært spesielt velkomment her til lands, hvor eggdonasjon er forbudt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer