DEBATT

La gjengene beholde machetene

Det er bedre at gjengmedlemmer går rundt med macheter enn med kniver, noe som de antagelig vil ty til om macheter blir vanskelige å få tak i.

Bør droppe forbud: Både regjeringen og Arbeiderpartiet farer med symbolpolitikk, skriver spaltist Knut Jørgen Vie. Her er Justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Bør droppe forbud: Både regjeringen og Arbeiderpartiet farer med symbolpolitikk, skriver spaltist Knut Jørgen Vie. Her er Justisminister Tor Mikkel Wara. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen går inn for forbud mot macheter, noe det nå er tverrpolitisk enighet om. Himanshu Gulati i Frp ber justisministeren vise handlekraft for å gjøre gatene tryggere, til applaus fra Jan Bøhler fra Ap.

Forbudet har fått plass i regjeringserklæringen og skal bidra til bekjempelse av gjengkriminaliteten for å sikre «trygghet for folk flest.» Macheter kan brukes til å påføre grove skader, men Norge blir ikke et tryggere sted om de forbys, og i verste fall blir det farligere.

Forbud er et fristende virkemiddel når kriminelle gjenger går rundt i Oslos gater og veiver med macheter. Dette er et skremmende verktøy og et våpen som forbindes med grove overgrep som folkemordet i Rwanda.

Politiet sier at de konfiskerer cirka en machete i uken og støtter et forbud. Justisminister Tor Mikkel Wara fra FRP har tidligere argumentert mot et forbud, med den begrunnelse at «det finnes andre gjenstander med tilsvarende skadepotensial», men etter at forbudet har blitt tatt inn i regjeringserklæringen har partiet hans snudd.

Væpnede gjenger i gatene er åpenbart uønsket, og noe som burde forebygges og bekjempes, men her er det er ikke macheter som er problemet, men gjengkriminaliteten og bevæpningen generelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer