La gravide avgjøre

For noen barn er det livsfarlig å la «naturen gå sin gang».

TIDLIGERE FØDETILBUD: Gravide opplever at det gambles med barns liv, skriver Trine Giving Kalstad.

Illustrasjonsfoto: Roadhunter/Flickr/Creative Commons
TIDLIGERE FØDETILBUD: Gravide opplever at det gambles med barns liv, skriver Trine Giving Kalstad. Illustrasjonsfoto: Roadhunter/Flickr/Creative Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GRAVID PÅ OVERTID: Debatten om overtidighet og igangsetting av fødsler har pågått lenge. Fagmiljøer står sterkt mot hverandre. Eksperter strides om når gravide bør få tilbud om å igangsette fødselen. Ved noen sykehus må gravide vente i opptil tre uker over termindato før igangsettelse, andre gir tilbud om vurdering og igangsettelse allerede en uke etter termin.

Landsforeningen uventet barnedød (LUB) jobber for at dødfødsler skal forebygges så godt som mulig. Fordi risikoen for dødfødsler øker forholdsvis mye allerede en til to uker over termin, er det svært urovekkende at geografisk tilhørighet avgjør hvilket tilbud du får. Fredrik Frøen skriver i sitt innlegg i Dagbladet 9. mars at gjennomsnittlig dør årlig «11 babyer man trodde var friske nok til å gå overtid». For noen barn er det livsfarlig å la «naturen gå sin gang».

Ny internasjonal forskning har vist at flere liv kan bli reddet ved at kvinner undersøkes og tilbys induksjon en uke etter termin. Når slik forebygging ikke implementeres i norske retningslinjer, opplever gravide at det gambles med barns liv. Foreldre som selv har mistet barn spør om deres barn kunne ha blitt reddet dersom fødselen var blitt igangsatt. Dagens gravide vet at muligheten er til stede. De vet også at norske helsemyndigheter ikke har tatt grep slik land som Storbritannia, USA, Tyskland og andre har gjort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer