DEBATT

Debatt: Papirløse flyktninger

La helsepersonell gjøre jobben sin!

La oss få være helsepersonell, og overlate håndheving av innvandringspolitikk til andre.

ALLE HAR KRAV PÅ HJELP: Også såkalte papirløse blir syke, og da trenger de helsehjelp. Vi som er helsepersonell har i ryggmargsrefleksen at vi skal hjelpe syke mennesker, skriver de fire artikkelforfatterne. Du kan bli hasteoperert, men det er ingen selvfølge at du får nødvendig oppfølging. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
ALLE HAR KRAV PÅ HJELP: Også såkalte papirløse blir syke, og da trenger de helsehjelp. Vi som er helsepersonell har i ryggmargsrefleksen at vi skal hjelpe syke mennesker, skriver de fire artikkelforfatterne. Du kan bli hasteoperert, men det er ingen selvfølge at du får nødvendig oppfølging. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi - leger, sykepleiere og psykologer - er opptatt av å hjelpe våre pasienter, ikke hvilke papirer de eventuelt måtte ha. Vi har nå lansert et felles opprop blant norske leger, sykepleiere og psykologer for å kunne gi nødvendig helsehjelp til dem som trenger det – også de papirløse.

Det er en del personer som oppholder seg i landet uten å ha oppholdstillatelse. Disse kalles papirløse (de har selvfølgelig mange papirer, men ikke det ene som gir oppholdsrett), udokumenterte migranter (de kan ikke dokumentere at de har rett til å være her) eller illegale migranter (mange er kommet lovlig inn i landet, men har fått avslag på asylsøknad).

Vi vet ikke akkurat hvor mange de er, men SSB anslo antallet til rundt 18 000 basert på 2006-tall. Altså en liten gruppe sammenliknet med befolkningstallet i øvrig. Noen har fått avslag på asylsøknad, noen har aldri registrert sin ankomst, noen er ofre for trafficking og menneskehandel. Flere av dem er barn, enten kommet som enslige mindreårige, eller sammen med foreldre.

Disse menneskene blir som alle andre syke, og da trenger de helsehjelp. Vi som er helsepersonell, har i ryggmargsrefleksen at vi skal hjelpe syke mennesker, uansett hvem, når og hvor. Ser vi en ulykke, skal vi stoppe. Møter vi en pasient, skal vi behandle. Det er det vi er utdannet til, og det er helt grunnleggende i vår yrkesetikk. Som leger, sykepleiere og psykologer skal vi verne om et menneskes helse, og bygge vår gjerning på respekt for grunnleggende menneskerettigheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer