Lå Hemingway med Agnes?

Et av de store spørsmålene i dette hundreårets litteraturhistorie: Var Ernest Hemingway virkelig i seng med sykepleiersken Agnes von Kurowsky? Ja, sier Richard Attenborough nå, og han begynner i mai å lage en film om den virkelige kjærlighetshistorien, den som ble til et av århundrets store kjærlighetsromaner, «Farvel til våpnene». Og riktignok var Fredrick i seng med Catherine i romanen - og vi husker alle med vemod den berømte setningen «it was lovely in bed with Catherine», men Ernest var neppe i seng med Aggie. Der omgås Attenborough og hans produsent Dimitri Villard usedvanlig lettsindig med sannheten.

· · Den er at det amerikanske Røde Kors drev ambulanse- og kantinetjeneste i Italia og Frankrike under første verdenskrig. Virksomheten ble bemannet med sykepleiersker fra amerikanske sykehus. Den flotte Agnes von Kurowsky kom fra Washington og sykepleierskolen ved Bellevue-hospitalet i New York. Ambulanse- og kantinebilene ble kjørt av unge amerikanske overklassegutter fra de snobbete universitetene som hadde de kvalifikasjonene som trengtes: penger, eventyrlyst, språkkunnskaper, fritid og førerkort. Det ble en motesak å gjøre tjeneste i Europa. Noen gjorde det for å redde verden, andre for å bli forfattere og noen for å ha sommerjobb med innlagt besøk i Paris, Capri og Rivieraen.

· · Hemingway var en av dem. Han var 19 år. I boka «Hemingway in Love and War» framstilles han som en selvopptatt og bortskjemt ranglefant som lot dagene gå med konjakk og Asti Spumante på sykehuset i Milano. Der var det den 26 år gamle Agnes som pleiet ham. Det er et faktum at de forelsket seg i hverandre, men det er et godt stykke fra sannheten at han elsket med henne, liggende på ryggen som legenden vil ha det til. Det var nok en av de mange legender Hemingway har skapt om seg selv gjennom romanene sine. Produsent Villard er sønn av Henry S., som lå sammen med Hemingway på sykehuset i Milano. Også han var forelsket i Agnes, og han er medforfatter til boka «Hemingway in Love and War». Ifølge ham var ikke Hemingway i seng med Agnes, men sønnen passer det altså nå å komme til et annet resultat.

· · Og Attenborough sier at den unge Hemingway «satte fyr på henne». «Det var en forelskelse full av begjær. Jeg vet at noen mener de aldri lå sammen, men ved Gud, det gjorde de. Jeg tror ikke det er noen tvil om det.» Og for riktig å søle den sødmefylte historien ordentlig til, lager han og hans Hollywood-team en slutt på historien som iallfall ikke har noe med virkeligheten å gjøre: I en tåreperset finale forlater Agnes den italienske greven hun giftet seg med etter krigen, reiser til Amerika og ber Ernest på sine knær om tilgivelse. Men han avviser henne og det blir slutten på denne sob-storyen som skal pryde våre kinolerreter til høsten.

· · Slik voldtar de historien. Og nye generasjoner vil selvfølgelig tro at dette er den virkelige historien om Ernest Hemingway og Agnes von Kurowsky. Mens vi gamle vet bedre og minnes den sanne og ømme historien med vemod.