La hensynet til oljeindustrien bli liggende hjemme når du drar til Paris, Sundtoft

Norges forslag er skreddersydd for et land med en stor olje- og gassnæring.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Vi er på stø kurs mot en varmere verden. Det var konklusjonen fra FN da de for kort tid siden la fram en oversikt over de utslippskuttene som 146 land vil forplikte seg til å gjøre under klimaforhandlingene i Paris i desember. Verden gjør for lite og for sent.

Hvis vi ikke klarer å få på plass en enighet om større reduksjoner i utslippene, kan den globale oppvarmingen på kloden stige med omlag tre grader. Vi risikerer dårligere forhold for matproduksjonen, økt hastighet i utryddelsen av viktige planter og dyr og et økt havnivå som gjør mange steder ubeboelige.

For noen uker siden satt klima- og miljøminister Tine Sundtoft rett ved siden av sjefen for FNs klimaforhandlinger Christiana Figueres, på Aftenpostens klimakonferanse. Da Figueres fikk spørsmål om det er rom for mer oljeboring i Arktis, dersom vi skal begrense den globale oppvarmingen til maksimalt to grader, svarte hun kontant nei!

Likevel virker det som om Sundtoft ikke hørte hva FNs klimasjef sa. I et innlegg i Dagbladet 25. oktober argumenterer Sundtoft for en klimaavtale som gir rom for norsk oljevirksomhet stadig lenger nord. Avtalen er skreddersydd for olje- og gassnasjonen Norge.

For det første er Norge en ivrig tilhenger av at klimaforhandlingene i Paris skal resultere i at de globale utslippene av klimagasser blir netto null i 2050. Problemet med dette målet er ordet «netto». Norges forslag til globalt klimamål innebærer at verden kan fortsette å bruke kull, olje og gass så lenge vi samtidig sørger for å fjerne en tilsvarende mengde klimagasser fra atmosfæren. Det kan gjøres ved å plante trær, eller det kan gjøres ved hjelp av teknologier som på en eller annen måte suger CO2 ut av atmosfæren og lagrer den på en trygg måte. Norges forslag er skreddersydd for et land med en stor olje- og gassnæring.

Sundtoft legger heller ikke skjul på at olje- og gassproduksjonen må fortsette. «Det er ingen løsning å stenge igjen kranene i morgen», skriver hun. Ingen har foreslått å stenke oljekranene i morgen, men i statsbudsjettet foreslår regjeringen en kraftig økt leting etter olje neste år. Regjeringen ser med andre ord ikke for seg å stenge oljekranene i overmorgen heller. Dessuten vil det meste av oljeletingen framover skjer i nordområdene - olje som i følge FNs klimasjef må bli liggende.

Klimaforhandlingene i Paris kan fortsatt legge et godt grunnlag for den internasjonale klimadugnaden de neste tiårene. Det er gledelig at så mange land har lagt fram planer om utslippskutt. Men det må være enighet om at dette bare er en beskjeden start. Og den viktigste utfordringen for Norge er at klima- og miljøministeren lar hensynet til norsk olje- og gassindustri bli liggende i en skuff på kontoret i Oslo når hun reiser til Paris om litt over fire uker.

Vi må slutte å tro at vi kan fortsette å pumpe opp hver eneste oljedråpe fra norsk sokkel, bare vi planter nok nye trær.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.