La HIV-syke Mary bli

Ingress

Meninger

Mens Mulla Krekar får bli, om enn i indre eksil, fortsetter norske myndigheter en iskald behandling av barnefamilier, konvertitter og syke mennesker som søker tilflukt i Norge.

En av de mest hjerteskjærende historiene er den om HIV-syke alenemoren Mary og hennes lille sønn, som VG fortalte i helgen. Som opposisjonell i Etiopia, ble Mary fengslet og torturert. Hun tror hun ble HIV-smittet da hun ble voldtatt av menneskesmuglere på vei gjennom ørkenen fra Sudan til Libya. Nå bor hun på et HIV-senter som drives av Kirkens Bymisjon i Oslo, mens hun får livsviktig behandling på Ullevål sykehus.

Men dette gir henne ikke opphold på humanitært grunnlag. Utlendingsnemnda (UNE) har avslått søknaden hennes. Årsaken er at Italia var det første landet hun kom til. UNE vil sende henne tilbake dit. Nå forbereder hun seg på å gå inn i mørket, sier hun. For sist hun var i Italia ble den lille familien sviktet. Selv om de hadde flyktningstatus, flyttet de fra hospits til hospits, sov noen ganger på gata, alltid på jakt etter mat og neste resept. Hvis behandlingen hun nå får i Norge avbrytes eller endres, vil hun utvikle AIDS, sier hennes norske sykepleier. Gutten hennes har funnet trygghet i en norsk barnehage. Han har lidd i sin tilværelse som hjemløst barn, og moren forbereder seg nå på å etterlate ham i Norge.

UNE legger til grunn at Mary har rett på helsehjelp i Italia og oppfordrer henne til å klage om hun ikke får sine rettigheter oppfylt. Men Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) sitter på flere historier om mennesker som ikke får det de er lovet i Italia. Presset på førstelandene er stort. En rapport fra Europarådets kommisjonær for menneskerettigheter fra 2012, slår fast at integrasjonsrammeverket er fraværende i Italia, og at landet står overfor et alvorlig menneskerettsproblem. Nyankomne lever i nød, uten tak over hodet, uten sjanse til å realisere sine rettigheter.

Marys advokat har klaget til UNE og avventer svar. Den samme paragrafen i utlendingsloven som beskytter Mulla Krekar mot utsendelse kan beskytte HIV-syke Mary og hennes sønn mot umenneskelig behandling i Italia. Snu, UNE. La dem få bli.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.