- La Huck være i fred

Raser mot «nigger»-sensur.

NY UTGIVELSE: En nyutgivelse av Mark Twains «Huckleberry Finn», der ordet «nigger» erstattes med «slave», får massiv kritikk. Foto: FRA BOKA, VIA GUTENBERG.ORG
NY UTGIVELSE: En nyutgivelse av Mark Twains «Huckleberry Finn», der ordet «nigger» erstattes med «slave», får massiv kritikk. Foto: FRA BOKA, VIA GUTENBERG.ORG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet.no om en ny, amerikansk utgave av Mark Twains klassiker «Huckleberry Finn» (1884), hvor ordet «nigger» er fjernet og erstattet med «slave».

Det rasistiske ordet forekommer hele 219 ganger i den originale utgaven, og skal ifølge Mark Twain-ekspert og initiativtaker Alan Gribben være årsaken til at mange lærere har sluttet å bruke boka i undervisningen.

Det til tross for at den regnes som en av verdens første antirasistiske romaner.

«Vi er forferdet» Boka har skapt stor debatt i amerikanske aviser. Både New York Times og Los Angeles Times er blant avisene som i dag fordømmer nyutgivelsen på lederplass.

«Twains mesterverk er en rørende refleksjon av holdninger i sørstatene før borgerkrigen,» skriver Los Angeles Times under overskriften «La «Huck» være i fred». De legger til: «Vi håper ingen gir Alan Gribben en kopi av Shakespeares «Kjøpmannen i Venedig», for skaldens holdninger overfor jøden Shylock var smakløst elisabethanske.»

«Vi er forferdet,» skriver New York Times. Lederskribenten påpeker at Mark Twain brukte svært mye tid på å gjøre de ulike lokale dialektene i boka korrekte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer