GÅR ENDA LENGER: Nå vil mobben gå enda lenger og forby plastposer, bare fordi u-land som Tanzania, Rwanda og Kenya har gjort det. Foto: Sotra brannvesen / NTB scanpix
GÅR ENDA LENGER: Nå vil mobben gå enda lenger og forby plastposer, bare fordi u-land som Tanzania, Rwanda og Kenya har gjort det. Foto: Sotra brannvesen / NTB scanpixVis mer

Tuftebarten

La hvalen få spise plastposer hvis den selv ønsker det!

Frihet, for menneske og gåsenebbhval.

Meninger

I februar dukket en litt forvokst delfin med magesmerter opp på Sotra. Historien om gåsenebbhvalen som hadde spist 30 plastposer ble straks plukket opp av klimaaktivister og journalister og brukt i en hensynsløs kampanje for å få regjeringen til å forby plast. Dette er galskap. Hvalen må få spise plastposer hvis den selv ønsker det.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Etter noen uker med naturvern- og klimahysteri under valgkampen, kan vi endelig begynne å se framover igjen. Det norske folket har sagt klart og tydelig ifra, med minus 10.000 stemmer, at vi ønsker et liberal-konservativt samfunn tuftet på verdier som frihet og individualisme, fritt for forbud og tvang. Nå må politikerne følge opp folkets vilje. Det første de må gjøre er å se bort fra Stortingets vedtak fra mai 2016, der regjeringen ble bedt om å utarbeide et forbud mot mikroplast i kosmetikkprodukter.

Forslaget er et angrep på individets frihet og våre rettigheter som forbrukere. Om regjeringen innfører dette forbudet, vil vi aldri mer kunne bruke sånn deilig skrubbekrem når vi dusjer, eller pusse tennene med den tannkrem som har små glitterbiter i.

Forkjemperne for en slik frihetsberøvelse er kommunister og miljøfundamentalister som hevder at havet er i ferd med å fylles av plast. Beruset av ønsket om å regulere oss i hjel, forteller de godtroende journalister at mikroplasten har en nedbrytningstid på flere hundre år, og at den vandrer gjennom næringskjeden i havet og til slutt ender i laksemiddagen vår.

Nå vil mobben gå enda lenger og forby plastposer, bare fordi u-land som Tanzania, Rwanda og Kenya har gjort det. Gåsenebbhvalen ved Sotra kom som bestilt for dette hylekoret.

Det stakkars dyret ble straks avlivet, og man kunne vise fram makabre bilder av mageinnholdet til den døde hvalen på tv. Slike hjerteskjærende historier er sikkert egnet til å vekke følelser hos folk, men det bør ikke brukes som grunnlag for å lage politikk.

En sunn liberal politikk skal ha som mål å trygge den enkeltes frihet, enten man er menneske eller gåsenebbhval. Vi kan ikke forby alt vi ikke liker. At gåsenebbhvalen liker plastposer kan virke fremmed for mange av oss. Ja, plastposer er næringsfattige. Vi kan selvfølgelig håpe at gåsenebbhvalen heller velger å spise seg mett på dypvannsfisk og blekksprut, som tradisjonelt har vært dens foretrukne føde.

Men sannheten er at mange gåsenebbhvaler synes plastposer smaker dritgodt. Flere hvaler forteller at minuttene når de dykker ned på noen tusen meters dyp for å tygge litt på en plastpose helt alene er den beste tiden på dagen. Da slipper de å tenke på det knallharde livet lenger opp i vannsøylen, der de må kjempe om tilværelsen blant superstressede fiskestimer og brennmaneter som gir fullstendig faen i omgivelsene. Plastposetyggingen blir et kjærkomment avbrekk.

Gåsenebbhvalene vet at det ikke er sunt. Allikevel gjør de det. Det bør vi respektere, og ikke innta rollen som overdommere og fordømme disse flotte havdyrene. Langt mindre innføre et forbud mot deres favorittsnacks.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.