Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

La ikke coronaviruset knekke parforholdet

Skilsmissene skyter fart i Kina etter at ektepar har sittet i karantene. Hvordan forebygge en tilsvarende utvikling i Norge?

TA ENKLE GREP FOR FORHOLDET: - Få barna i seng i tide og sett på en god film som for en stund får deg til å tenke på noe annet enn coronaviruset, er ett av rådene innsenderen forslår. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
TA ENKLE GREP FOR FORHOLDET: - Få barna i seng i tide og sett på en god film som for en stund får deg til å tenke på noe annet enn coronaviruset, er ett av rådene innsenderen forslår. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Det er med en viss uro jeg setter meg til tastaturet fordi jeg er redd for å påføre familier enda flere bekymringer enn det de sliter med på forhånd. Ett av mange offentlige kontorer i Kina har mottatt over 300 søknader om skilsmisse i løpet av tre uker, ifølge Daily Mail. Som kjent er det bedre å forebygge enn å reparere. Siden det for mange kan være enkle grep som skal til for å unngå at foreldre sier takk og farvel etter at vi har kommet gjennom den største krisen etter krigen, velger jeg å ta tak i problemet.

EKSPERT: Stein Erik Ulvund, professor dr.philos., UiO
EKSPERT: Stein Erik Ulvund, professor dr.philos., UiO Vis mer

I dag er det 40 prosent sannsynlighet for at et ekteskap blir oppløst (Folkehelseinstituttet 2019). Samboerforhold er enda mer ustabile, noe som fører til at mellom 20 000 og 30 000 barn opplever samlivsbrudd. Det er en gjennomgående tendens i mange studier at høyt konfliktnivå mellom ektefeller øker risikoen for psykiske problemer hos barn, men det er mange forhold som virker inn på utfallet.

Både gener og miljømessige forhold virker inn, og det er vanskelig å trekke slutninger om bestemte årsaker til at barn kan få problemer. For eksempel viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet at barns alder ved skilsmisse har betydning for bruk av antidepressiva i voksen alder. Barn som opplever skilsmisse i alderen 0-4 år, har 12 prosent høyere sannsynlighet for å anvende antidepressiva i voksen alder (20-44 år), sammenlignet med tenåringer som opplevde skilsmisse i alderen 15-19 år.

Det er viktig å understreke at jeg er glad for at foreldre har vett til å skille seg. Et samlivsbrudd er ofte et valg mellom to dårlige alternativer. Da må man velge det minst verste. Ikke så rent sjelden er det samlivsbrudd. Forskning tyder på at barn i alle aldre tar skade av kroniske konflikter i familien der foreldrene ikke trives under samme tak. Allerede i spedbarnsalder kan barn fornemme misstemninger i hjemmet. Selv om et barn ikke forstår noe av det som foregår, kan man ikke utelukke at vedvarende konflikter kan skade barns utvikling.

La deg ikke skremme av disse formuleringene. Barn er ikke laget av porselen og de tåler som oftest mer enn man tror, men det er store forskjeller mellom barn med hensyn til hva de tåler av belastninger. Noen er mer robuste enn andre. Men at det smeller i en dør av og til, eller at en kopp blir knust i et opphetet øyeblikk, ødelegger neppe en barndom. Det er innenfor normalen at foreldre i enkelte tilfeller har en utblåsning, og ingen har godt av å vandre rundt som en trykk-koker.

«Det er innenfor normalen at foreldre i enkelte tilfeller har en utblåsning, og ingen har godt av å vandre rundt som en trykk-koker.»

Derfor vil jeg understreke at det er kroniske konflikter mellom foreldre, som varer over tid, som gir økt risiko for psykiske problemer hos barn, og ofte lider foreldrene samme skjebne. Fordi isolasjon gjør oss alle mer irritable og lettantennelige, er det lurt å være bevisst på at dette kan bli en belastning for parforholdet.

I dagens situasjon utsettes befolkningen for et ufrivillig, gigantisk, sosialt eksperiment som ingen aner utfallet av. Foreldre med hjemmekontor og småbarn er i en spesielt utfordrende situasjon. De vil lett føle at de ikke strekker til verken på jobb eller på hjemmefronten. Mange har prøvd seg med dagsplaner som de må vrake etter få timer allerede den første dagen fordi de ikke fungerer. Og så har vi de som reklamerer på sosiale medier med at alt går fint og at andre bare kan gjøre som dem.

På seg selv kjenner man ingen andre, og man skal være forsiktig med å prakke på andre egne løsninger selv om det er godt ment. Selvfølgelig kan man ikke utelukke at det finnes noen smartinger som har funnet på noe som flere kan ha nytte av, men mange går trolig på en smell fordi det ikke fungerer.

Hva gjør du da?

Senk skuldrene og gjør det du greier å få til når det gjelder jobb og barn. Hvis du gjør så godt du kan, er det bra nok. Jo mer kontroll du har på stressnivået i ditt eget liv, jo mer sannsynlig er det at du greier deg fint hvis du blir syk.

Den største feilen du kan gjøre er å bruke opp all den energien du har på barn og jobb. Vær bevisst på at du ikke setter parforholdet på vent. Det er nå du må ta grep. Mange vil trolig tenke at dette er lett å si for undertegnede som sitter ved tastaturet.

Jeg gjør et unntak denne gangen, og åpner opp for en liten sammenblanding av jobb og privatliv. Dessverre har jeg prøvd mye som overskrider det man må regne med i en familie, og statistisk sett skulle jeg for lengst har vært skilt. Jeg vil på ingen måte innkassere medaljen for at parforholdet har overlevd. Det er to vinnere.

Myndighetenes helseråd må følges, men jeg har forstått det slik at advarselen om ikke å ta på hverandre ikke gjelder i en familie der alle foreløpig er friske og uten mistanke om smitte. Da er det viktig med mye kroppskontakt med barna og mellom foreldrene. Det gir trygghet for små og store. Få barna i seng i tide og sett på en god film som for en stund får deg til å tenke på noe annet enn coronaviruset.

Dyrk kjærlighetslivet. Nordmenn er på sextoppen i Norden, men studier viser at de unge er minst fornøyde med tingenes tilstand. Her er det mye å hente folkens! Husk at sex er limet i et parforhold.

Hele Norges coronakart