DEBATT

Debatt: Dyrevelferdsloven

La ikke etikken vike for panikken

En forhastet nedslakting vil ikke kunne gjennomføres med dyrevelferdsloven i hånd. 

REINSDYR: Hvordan kan nedslakting av hele reinsdyrstammen i Nordfjella innen ett år gjennomføres uten at det blir et gedigent brudd på dyrevelferdsloven? spør artikkelforfatteren. Denne reinen befinner seg i Kautokeino. Foto: Stian Lysberg Solum / 
NTB Scanpix 
REINSDYR: Hvordan kan nedslakting av hele reinsdyrstammen i Nordfjella innen ett år gjennomføres uten at det blir et gedigent brudd på dyrevelferdsloven? spør artikkelforfatteren. Denne reinen befinner seg i Kautokeino. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

bMattilsynets foreslåtte strategi mot Chronic Wasting Disease (CWD) er nedslakting av hele reinsdyrstammen i Nordfjella innen ett år. Hvordan har de tenkt at dette kan gjennomføres uten at det blir et gedigent brudd på dyrevelferdsloven, som nettopp Mattilsynet er satt til å forvalte?

Mattilsynet antyder muligheten av å ta ut dyr i sommersesongen. Dette vil innebære jakt eller slakt i dyrenes yngletid – en periode når dyrene har lovfestet beskyttelse. Ynglefredningsprinsippet er sterkt vektlagt i lovverket.

En forhastet nedslakting vil ikke kunne gjennomføres med dyrevelferdsloven i hånd. Utvidet jakt inntil det siste dyret er skutt innen den foreslåtte fristen, vil innebære en stor stressbelastning for dyrene og økt risiko for skadeskyting. Driving av ville dyr med helikopter eller snøscootere for slakting i innhegninger vil påføre dyrene store påkjenninger og lidelser. Dersom dette er tenkt gjennomført på høydrektige dyr eller simler i følge med unge kalver, vil det være et grovt brudd på lovverket. En massenedslakting bør i det hele tatt ikke vurderes.

Med en inkubasjonstid på minimum 16 måneder er CWD ikke en ny situasjon i Norge. En annen variant av sykdommen er påvist på to elger i Selbu i Sør-Trøndelag, og man vet foreløpig ikke noe om utbredelsen ellers.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer