DEBATT

Debatt: Dyrevelferdsloven

La ikke etikken vike for panikken

En forhastet nedslakting vil ikke kunne gjennomføres med dyrevelferdsloven i hånd. 

REINSDYR: Hvordan kan nedslakting av hele reinsdyrstammen i Nordfjella innen ett år gjennomføres uten at det blir et gedigent brudd på dyrevelferdsloven? spør artikkelforfatteren. Denne reinen befinner seg i Kautokeino. Foto: Stian Lysberg Solum / 
NTB Scanpix 
REINSDYR: Hvordan kan nedslakting av hele reinsdyrstammen i Nordfjella innen ett år gjennomføres uten at det blir et gedigent brudd på dyrevelferdsloven? spør artikkelforfatteren. Denne reinen befinner seg i Kautokeino. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

bMattilsynets foreslåtte strategi mot Chronic Wasting Disease (CWD) er nedslakting av hele reinsdyrstammen i Nordfjella innen ett år. Hvordan har de tenkt at dette kan gjennomføres uten at det blir et gedigent brudd på dyrevelferdsloven, som nettopp Mattilsynet er satt til å forvalte?

Mattilsynet antyder muligheten av å ta ut dyr i sommersesongen. Dette vil innebære jakt eller slakt i dyrenes yngletid – en periode når dyrene har lovfestet beskyttelse. Ynglefredningsprinsippet er sterkt vektlagt i lovverket.

Jenny Rolness
Jenny Rolness Vis mer

En forhastet nedslakting vil ikke kunne gjennomføres med dyrevelferdsloven i hånd. Utvidet jakt inntil det siste dyret er skutt innen den foreslåtte fristen, vil innebære en stor stressbelastning for dyrene og økt risiko for skadeskyting. Driving av ville dyr med helikopter eller snøscootere for slakting i innhegninger vil påføre dyrene store påkjenninger og lidelser. Dersom dette er tenkt gjennomført på høydrektige dyr eller simler i følge med unge kalver, vil det være et grovt brudd på lovverket. En massenedslakting bør i det hele tatt ikke vurderes.

Med en inkubasjonstid på minimum 16 måneder er CWD ikke en ny situasjon i Norge. En annen variant av sykdommen er påvist på to elger i Selbu i Sør-Trøndelag, og man vet foreløpig ikke noe om utbredelsen ellers.

Utryddelse av Nordfjella-flokken vil være et skudd i blinde, og en utryddelsesstrategi vil uansett ikke kunne videreføres – verken av praktiske eller etiske grunner. Enkelte stater i USA har gått bort fra metoden med nedslakting, på grunn av den usikre effekten og sterk opinion mot nedslakting.

Man bør gi seg tid til å overvåke og kartlegge for å finne ut mer om situasjonen i hele landet. En panikkartet nedslakting vil også forhindre muligheten for at naturen får utvikle mer resistente gener mot sykdommen.

Vi må ikke glemme at artene har overlevd gjennom millioner av år, og gjennom evolusjonspresset utviklet motstandskraft og resistente gener for å tilpasse seg forholdene – helt uten menneskenes hjelp.

Mattilsynet bør ta etiske hensyn og ikke legge opp til brudd på lovverket som skal beskytte dyr mot lidelser. Når Mattilsynet uttaler at det beste hadde vært å ta alle dyrene i «en smekk», tyder det på at de har skjøvet de fleste dyrevernhensyn til side.

Dyrs egenverdi er nedfelt i dyrevelferdsloven. Denne viktige bestemmelsen må ikke Mattilsynet glemme.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer