Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Jakob Oftebro i ulykke under innspilling:

La Jakob Oftebro
være i fred

Fra et brannoffer til et annet – og en bønn til media.

ALVORLIG: Jakob Oftebro har fått alvorlige brannskader i ansiktet etter en hendelse under innspillingen av «Hamilton» der han spiller hovedrollen. Foto: Bjørn Langsem
ALVORLIG: Jakob Oftebro har fått alvorlige brannskader i ansiktet etter en hendelse under innspillingen av «Hamilton» der han spiller hovedrollen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Meninger

Det var med tristhet jeg mottok nyheten om at en av våre mest sympatiske skuespillere i Norge var brannskadet, vår egen Jakob Oftebro. Nå skal han få tid til å bli frisk, og finne hvile i dette nye, og jeg ber media utvise forsiktighet.

Natt til 18. januar, på min egen bursdag, så tok min leilighet på Frogner i Oslo fyr. Hjemmet mitt var plutselig blitt det mest utrygge stedet, og jeg døde nesten. Mens ambulansemedarbeidere kjempet for å redde livet mitt, så hadde flere fotografer rukket å oppstille seg like ved, og bildene av ambulansen og min egen forbrente leilighet hjemsøkte meg i alle medier dagen etterpå. Ingen av journalistene tok seg bryet med å spørre om det gikk bra, eller om det var greit for meg og min familie at de blottla dette utrolig private.

Sykepleieren min ble den som viste meg et speil. Et speil som skulle gjøre meg kjent med dette nye. Soten måtte vaskes fra øregangene mine i flere uker etterpå, jeg var brannskadd, men jeg levde. En opplysning media ikke brydde seg med å spre, de spredde kun skandalen, og dette skapte stor urolighet i mitt nærmiljø. Det var surrealistisk å lese meldingene, for levde jeg? Folk trodde at jeg hadde dødd, og ryktene spredde seg.

Ja og så vidt, men ikke som før, var det ærligste svaret, og vi som land, må erkjenne at dette er realiteten for Jakob Oftebro nå. At ting kanskje ikke kan bli som før. Og vi må som samfunn gi ham rom til å få lande i dette nye, uten at media skal spekulere. Vi skal gi ham rom, og tid, fordi det trenger han nå.

Å være rammet av en brannskade er traumatisk, det kan oppleves som livsomveltende, og det kan være skader som må leges i lang tid, både inni, og kanskje utenpå. Det nye skal få lov til å bli ens eget, før det kan deles med alle.

Og dette rommet skal han få.

Vi og media skylder å gi ham den plassen og så skal han få lov til å komme ut når han selv er klar. Min erfaring med medias dekning av disse hendelsene er at de ikke er særlig hensynsfulle, men jeg lover at en slik hendelse er ikke så viktig at media ikke greier å vente litt.

Det er menneskeliv det er snakk om, og jeg bare ønsker å gi media en mulighet til å lære av egne feil. Slik som dekningen av min ulykke, så jeg ber anstendig, vær snille nå, han trenger nok litt rom, gi ham det.

Det fortjener han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media