Nordmenn er et frihetselskende folk, men på noen områder må norske myndigheter slepes etter utviklingen. Ett av disse er å gi voksne mennesker muligheten til å ta i bruk ny helseteknologi.
Sist ut er en blodprøve som gjør det mulig å oppdage feil på kromosomene 13, 18 og 21, som er årsaken til Patau syndrom, Edwards syndrom og Downs syndrom. Den er billigere, tryggere og mer treffsikker enn dagens fostervannsprøve, og vil gi flere kvinner viktig informasjon til å ta et informert valg om hun er klar for et liv med et barn med en kromosomfeil eller klar for å føde et dødfødt barn.
Likevel har helsemyndighetene brukt fire år på å vurdere om blodprøvetesten skal være lov å tilby i Norge. Mens myndighetene somler drar hundrevis, om ikke tusener, av nordmenn til utlandet for å ta testen. Andre sender blodprøven til sjekk via post til andre land.
Det er fristende å spekulere i at den langeventetida er politisk styrt, selv om Helsedirektoratet avviser at det er tilfelle. Kristelig Folkepartis vippeposisjon i norsk politikk gir dem uforholdsmessig stor makt over slike spørsmål og i samarbeidsavtalen med regjeringen fikk de partene til å love å ikke åpne for blodprøven «for alle kvinner». Til tross for at fosterdiagnostikk allerede tilbys til kvinner over 38 år i dag, kjemper KrF med nebb og klør mot å tilby blodprøven, også for denne gruppen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger