La løvet ligge!

Vi tenker kanskje ikke på en bypark som et økosystem, men det er helt feil.

NYTTIG «STRØ»: La løvet få gjøre nytte for seg, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra Vigeland-museet i Oslo. Foto: Ørjan Ellingvåg / Dagbladet
NYTTIG «STRØ»: La løvet få gjøre nytte for seg, skriver artikkelforfatteren. Bildet er fra Vigeland-museet i Oslo. Foto: Ørjan Ellingvåg / DagbladetVis mer
Meninger

Parkene i byen står i sin beste gylne høstskrud, for å bruke en forslitt floskel, et lite paradis for oss høstelskere. En favorittaktivitet er å sparke i tørt høstløv og samtidig plukke opp årets kastanjenøtter.

Men, der er visst alltid en slange i paradis. Foran meg i parken går nemlig en kar med nettopp en diger slange og et utrolig bråkete apparat på ryggen. Med denne innretningen blåser han sammen løv og kastanjenøtter til en haug som etterpå blir kjørt bort.

Denne lydforurensingen, som fortsetter i lang tid utover høsten, er nå én ting. Dette har imidlertid en annen og mer alvorlig side. Trærnes falne løv er jo den næringen både gress og trærne selv, og alle mikroorganismer i dette økosystemet, trenger på lang sikt! Vi tenker kanskje ikke på en bypark som et økosystem, men det er helt feil.

Etter hvert som jordas befolkning for en stor del blir boende i byer, er byskogbruk, såkalt «Urban forestry», blitt en stor bevegelse internasjonalt. Tærne renser lufta for skadelig forurensing. De produserer også oksygen, og binder karbon. Slik har de som kjent en effekt ved å dempe klimaendringer. All vegetasjon gjør jo det, selv gress. Men det grønne trenger næring, og det er i stort monn nettopp høstens nedfall i tillegg til hva de skaffer seg ved den såkalte fotosyntese, en vidunderlig funksjon der de bruker sollys og karbondioksid fra lufta. Men de trenger også annet tilskudd, og på lang sikt får de det fra seg selv. På mange vis lever vegetasjonen i en slags auto-kannibalisme.

Hvis våre skoger skulle bli renset for nedfall, såkalt skogsstrø, hvert år, ville de for lengst ha dødd ut. Dette strø er rett og slett ubetalelig, og ikke fakturerbart! Oslo har nettopp fått en byregjering som går inn for et grønt skifte. Mange forslag har vakt skarp debatt. Men alle bør bidra.

Her har jeg altså et forslag som burde kunne samle alle politiske partier og byelskere så vel på østkant som vestkant. Kommunen bør slutte med denne miljøfiendtlige rydding av høstløv fra byenes parker og gravlunder.

Løvet bør bare feies bort fra gangstier og fortauer og inn på nærmeste grøntflekk og dermed gi næring både til trær og gress. Villaeiere bør følge opp, også private hager har en økologisk og en klimagunstig rolle å spille!

La løvet ligge!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.