La makta ligge hos fagforeningene

Arbeidsministeren ønsker å tillate arbeidsgivere å pålegge arbeid i det som tidligere var fritid.

Unntatt: Sykepleiere og politi er unntatt ordinære arbeidstidsordninger ettersom deres oppgaver må løses hele døgnet, året rundt, skriver forfatterne.Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
Unntatt: Sykepleiere og politi er unntatt ordinære arbeidstidsordninger ettersom deres oppgaver må løses hele døgnet, året rundt, skriver forfatterne.Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er det virkelig «moderne» å svekke fagforeningenes mulighet til å verne og ivareta egne medlemmer? Er det «familievennlig» å presse gjennom flere søndags- og helgevakter? Og er det så «fleksibelt» å risikere arbeidstidsordninger som kan gå på helsa løs for mange? Fleksibiliteten har sine grenser, også for seigmenn og seigdamer i arbeidslivet.

Regjeringen legger nå opp til å flytte ansvar og makt bort fra ansatte og tillitsvalgte. Arbeidstidsordninger utover Arbeidsmiljølovens grenser, avtales i dag med fagforeningene, og forbundene sentralt har det siste ordet.

Ifølge arbeidsminister Eriksson er dette en tvangstrøye. Han vil derfor at makten skal flyttes bort fra fagforeningene sentralt, og at Arbeidstilsynet i framtida skal ha det siste ordet.

Lokale tillitsvalgte skal fortsatt være med i prosessene. Det er bra. Vi har mange dyktige tillitsvalgte som gjør, og vil gjøre, en god jobb. Men det er likevel slik at en fagforening sentralt i større grad har et overordnet blikk, blant annet på forskning om lengre arbeidsperioder, nattarbeid og skiftordninger, og hvilken virkning dette på langt sikt kan ha på den enkelte arbeidstakers helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer