HUNDEMENNESKER ER VERST: Men Lothepus har både katt og hund. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HUNDEMENNESKER ER VERST: Men Lothepus har både katt og hund. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

På kornet:

La meg sette deg i bås

Merkelapper har mye makt over oss. Og hundemennesker er de verste folka.

Meninger

Hver dag, på en kafé midt på Manhattan, setter de ansatte ut to forskjellige glass med tips på disken. På det ene kan det stå «Jeg elsker valper», på det andre «Jeg elsker kattunger».

Årsaken bak kategoriseringen er åpenbar: Hundemennesker er de verste folka! På linje med hippier på slakkline, forsøpler Fido i det fri offentlige parkområder. Hvis du kan velge å slenge en cent i katteglasset for å støtte kattenes sak, gjør du selvfølgelig det.

Eller er det kattemenneskene som er jævligst? Inneslutta, sure egoister som sitter hjemme for å pleie en annen sur og inneslutta primadonna. Hvis du kan velge å slenge en cent i hundeglasset, gjør du selvfølgelig det?

Kafeen har, ifølge podcasterne i NPRs Invisibilia, oppdaget noe helt grunnleggende. Når kunden kjenner seg igjen i en kategori, tipser han mer. Eller hun. Eller hen. Uansett: Fra et businessperspektiv er det smart å sette folk i bås. Kategorier definerer oss. Rik eller fattig. By eller bygd.

Det er fascinerende å følge kategoriseringens historiske kraft. God eller ond er en tidløs klassiker, selv om Obi-Wan Kenobi (Star Wars, ikke Star Trek, for faen) mener at «only a sith (ond) deals in absolutes». Bare de onde ser verden som svart eller hvit. Og MASSE folk på Facebook, da.

Uansett 2: Besteforeldrene våre måtte velge mellom å putte to cent i glasset til enten Milorg eller Adolf. De allierte eller aksemaktene. Deretter kom valget om frihet eller Sovjet.

Men barna deres igjen hadde andre kategoriseringsutfordringer. Likte du Stones eller Beatles best, kan jeg spørre folk i sekstiåra om, så holder de det gående. Beatles selvfølgelig. Eller Stones, kanskje.

Nå er det nye tider. I valgkampen snakket Linda Hofstad Helleland om norsk og unorsk. Smart og dum er også kategorier, mener mange.

Og apropos. John Arne Riise har skrevet bok. «Fordeler og ulemper ved å være John Arne Riise» heter den. Kategorisering gjør det enklere, selv for verdens beste venstreslegge.

Men det morsomste er å kombinere kategorier. Rik og pariaklasse. Kneblet av pressen og c-kjendisrasist. Leder av et stort råd i Europa og fullstendig unyttig.

Lothepus har både hund og katt, men verken skam eller bås.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.