Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

La meg være i fred

Forstyrrelser fryder, men det er fryktelig uproduktivt.

BARCODE: DnBs lokaler. Typisk for interiøret er mangelen på faste plasser til de ansatte.
Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
BARCODE: DnBs lokaler. Typisk for interiøret er mangelen på faste plasser til de ansatte. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I skrivende stund, etter en måned i jobben, har jeg knapt fått epost. Livet som nyansatt, er som å leve på hemmelig digital adresse. Ingen setter meg på kopi. Ingen sender nyhetsbrev.

Jeg må være ærlig og si at det er helt vidunderlig. Ikke fordi store mengder epost er uoverkommelig, men fordi jeg lett lar meg distrahere. Små, men konstante distraksjoner reduserer produktiviteten. Den dype konsentrasjonen kommer i begrensede mengder for meg.

Det er jeg ikke alene om. Ifølge forfatter og professor på Georgetown University, Calvin Newport, har konstant stimuli fra epost og sosiale medier en pavloviansk effekt på oss.

Notifikasjoner fra Facebook, Twitter, og Slack forbindes med gøy og pause. Når det røde notifikasjonstallet dukker opp (eller bjellen ringer), sikler vi etter underholdning.

Som Vox.com-redaktør Ezra Klein påpeker i et intervju med Newport: Vi tar til og med opp mobilen når vi står ved pissoaret. Hjernen vår er trent til å tro at 45 sekunder uten stimuli er krise.

Slike distraksjoner ødelegger, og de gjør at vi lettere rømmer fra krevende og kjedelige oppgaver. Selv små forstyrrelser, som å lese en epost eller svare på en tekstmelding, reduserer den kognitive kapasiteten for dyp konsentrasjon i opp til 20 minutter, skal vi tro Newport. Da skal det ikke mange forstyrrelsene til før dagen er over.

I boka «Deep Work» gir han oss en rekke tips for hvordan vi kan opparbeide oss en høyere toleranse for distraksjoner. Et av dem er å sette av lange økter per dag til uavbrutt arbeid. I de bolkene skal du ha nulltoleranse for forstyrrelser. Ingen småmøter, ingen telefonsamtaler, ingen Facebook.

Men, han gir også ledere i kunnskapsintensive bedrifter grunn til å revurdere organiseringen av arbeidet som foregår. Den viktigste erkjennelsen bør være at de hyppige byttene fra å gjøre et krevende kognitivt arbeid, til korte pauser, er et problem for de aller fleste.

Selv om du leder en bedrift der informasjonsflyt er viktig, betyr ikke det at den må være umiddelbar. Ledere som forventer at ansatte alltid skal være tilgjengelige på plattformer som Workplace, eller svare umiddelbart, gjør fort mer skade enn nytte for seg hvis konsekvensen av er at ansatte stadig hentes ut av den dype konsentrasjonen.

Videre er det ingen garanti for at åpne landskap med «clean desk» og «free seating» skaper bedre informasjonsflyt.

Fordi de ansattes hoder står for verdiskapingen, er det dyrt å kaste bort produktive tanker og handlinger på forstyrrelser. Områder med mange distraksjoner og mye støy, skaper lite rom for konsentrasjon og «deep work».

I grunnen ikke helt vanlig work, heller.