La norsken dø ut

Språk er viktig, det er derfor Dagbladets holdning blir så smålig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringa presenterer til våren planen som skal sørge for at 4,7 millioner nordmenn for all framtid skal fortsette å prate et språk 6,6 milliarder mennesker ikke forstår. Sjefssynser Gudleiv Forr fastslo i Dagbladet fredag at det er på høy tid. Ellers vil vi sakte, men sikkert gå over til et språk verden skjønner. Og enda verre - det kan vise seg å bli mandarin og ikke engelsk.

Lørdag fulgte avisas leder (antakelig skrevet av samme Forr) med å slå på krigstrommene for norsk språklig forsvarskrig. Argumentasjonen er at siden norsk er viktigst i dag, så bør det være det i framtida også.

Det er ikke vanskelig å nøre i norsk nasjonalisme når det kommer til målføre, særlig ikke når det er kineserfanden som males på veggen. Og det fins mange gode argumenter for å beholde norsk. Spørsmålet er om ikke fordelene med et verdensspråk langt overgår ulempene.

I vår femtusenårige historie har selve det menneskelige prosjektet vært å nærme oss hverandre, å innlemme bevisstheten vår i stadig større grupper, å avdekke og trekke sammen alle deler av kloden. Fra vår lojalitet til stammen, til byer og regioner, til nasjonalstater og verdensdeler. Vi har i et drøyt århundre levd i nasjonalstatens tidsalder, og vi står nå foran det neste steget. Er et vedtak om kjempe med nebb og klør for at ikke nasjonalspråket vårt skal utvikle seg, den riktige avgjørelsen i dag?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer