DEBATT

Debatt: Legalisering av heroin

La oss begynne legaliseringen av narkotika med heroinen

Liberalistene er ikke redd for å føre politikk basert på prinsipper, realisme og logikk, i stedet for valgflesk, tradisjoner og følelser.

Trygge utsalg: Samfunnet kan når som helst gi de narkomane mulighet til å handle heroinen sin i trygge og egnede utsalg, for eksempel på apotek, skriver kronikkforfatteren. Foto: John Moore / AFP Photo / NTB scanpix
Trygge utsalg: Samfunnet kan når som helst gi de narkomane mulighet til å handle heroinen sin i trygge og egnede utsalg, for eksempel på apotek, skriver kronikkforfatteren. Foto: John Moore / AFP Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Heroinmisbrukere er så syke at de døgnet rundt oppsøker svarte markeder styrt av kynisme og vold, for å kjøpe det de kaller for «medisinen» sin. De aner ikke hvor sterkt stoffet er fra gang til gang, og dermed ikke hvilken mengde som fører til overdose.

Et eksempel er en avisomtale i mai 2011, da så mange som elleve mennesker døde på 18 dager fordi heroin som var sterkere enn vanlig kom inn på markedet. Årlig dør rundt 200 nordmenn av overdose fra opiater ifølge Helsedirektoratet.

Enten av for sterk rus, eller at selgerne har tilsatt giftige stoffer under utblandingen.

Samfunnet kan når som helst gi de narkomane mulighet til å handle heroinen sin i trygge og egnede utsalg, for eksempel på apotek. Da kan brukerne møte aldersgrenser, forutsigbar kvalitet og tilbud om hjelp, i stedet for kynisme, vold, og usikkerhet.

Et enkelt grep som hadde gjort mye for menneskeverdet i narkotikapolitikken.

Dagens debatt i politiske partier og medier handler i stedet om vi skal avkriminalisere eller ikke. Avkriminalisering er et steg i riktig retning, fordi politiet vil slippe å jage brukerdoser. Men god politikk er det ikke, når man går glipp av å få produksjon, salg og distribusjon inn i ordnede former.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer