Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Hovedleder: Bytte nyrer

La oss bytte nyrer

Det vil redde liv.

STÅR I KØ:
Mona Askmann står i kø for å få ny nyre. Hun tar i Dagbladet til orde for å tillate bytting av nyrer. Det bør politikerne merke seg. Foto: Johnny Syversen, Energi Norge.
STÅR I KØ: Mona Askmann står i kø for å få ny nyre. Hun tar i Dagbladet til orde for å tillate bytting av nyrer. Det bør politikerne merke seg. Foto: Johnny Syversen, Energi Norge. Vis mer
Meninger

Årlig dør flere mennesker fordi de ikke får tilgang på organer, og mange lever med redusert livskvalitet i organkø.

Som vi tidligere har skrevet skyldes dette blant annet at altfor mange tar med seg organene i graven, siden de ikke har gitt sitt aktive samtykke og de pårørende for ofte sier nei. Mangelen på organer blir trolig forsterket av lovendringer som gir vetomakt til en av de pårørende.

Men dette er ikke den eneste institusjonelle barrieren mot at flere kan overleve organsvikt. Som Mona Askmann påpeker i en kronikk i Dagbladet, er Norge et av de landene som ikke tillater bytte av nyrer, selv om dette beviselig øker tilgangen på nyrer.

Nyrer står i en særstilling, fordi det er mulig å leve videre med én nyre. Det gjør det mulig med levende donorer. Mange ønsker å donere en nyre til noen de er glad i, men det er ikke alltid nyrene passer. Mange kan befinne seg i denne situasjonen og dermed være avskåret fra å få brukt tilgjengelige nyrer av rent biologiske årsaker.

Men om disse organdonorene kunne snakket sammen og byttet seg imellom, ville det økt sannsynligheten for å finne en som passet. Alle vil gi en nyre til den de er mest glad i, men hvis de kan gi bort en nyre til en de ikke kjenner slik at det utløser en nyre til den de er glad i, så vil mange ønske det.

Basert på det nobelprisvinnende arbeidet til Alvin Roth og Lloyd Shapley, kan et slikt byttesystem utvikles til å gjelde mange flere donorer og mottakere. Det gjør det mulig for én donor å utløse et titall organdonasjoner, ved å være den «matchen» alle ventet på.

Men som Askmann påpeker har vi ikke et slikt system i Norge. Og Helsedirektoratet har gått aktivt ut mot ordningen. Det begrunner de med at Norge er et for lite land til at et slikt system vil fungere.

Men vi er allerede del av et skandinavisk system for organdonasjon fra døde donorer. Det samme kunne vi gjort med levende donorer. Et annet problem er det å sikre anonymitet, for å forhindre en potensielt ubehagelig pressituasjon mellom donor og mottaker. Men også dette bør være enkelt å ivareta innenfor et skandinavisk system.

På Dagsnytt 18 framkom det fra stortingsrepresentant Sveinung Stensland fra Høyre at grunnen til at dette ikke er tilstrekkelig vurdert, skyldes uvitenhet, mer enn uvilje. Nå som våre folkevalgte er gjort kjent med ordningen, håper vi at de sporenstreks tar grep for å få på plass et slikt fellesskandinavisk system. Vi har ingen tid å miste.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling