DEBATT

Debatt: Flaggdebatten

La oss en gang for alle legge flaggdebatten død

Sammen med hvitveisen og sjokket over snø i mai, er flaggdebatten blitt ett av vår tids sikreste vårtegn på sosiale medier.

TRADISJONELL FEIRING: Det er ingen som kjemper for å gjøre det norske flagget mindre sentralt i barnetoget. Dette er en ikke-debatt, skriver iransk-norske Mina Ghabel Lunde. Foto: Jonas Lunde
TRADISJONELL FEIRING: Det er ingen som kjemper for å gjøre det norske flagget mindre sentralt i barnetoget. Dette er en ikke-debatt, skriver iransk-norske Mina Ghabel Lunde. Foto: Jonas Lunde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Utsagnene under er fra Facebook-veggen til en høyrepolitiker som søndag blåste liv i den årlige flaggdebatten:

«Skal man tillate andre lands flagg 17. mai (det vil sannsynligvis bli flest muslimske flagg) tipper jeg at det ville bli liv i leiren om IS-flagget dukket opp. Hva skulle argumentet mot være om man tillater fremmede flagg? Interessant tanke. Intet i islam støtter opp om ideene til 17. maifeiringen.»

«Sitter med samme tankene....og noen vil sikkert si at IS er ikke en nasjon, nei, men det er et kalifat, og noen foreldre føler kanskje tilhørighet både til flagget og til kalifatet, og vil da at barna skal bruke dette i 17. mai toget, på lik linje med alle andre flagg..»

«Blir som å gå i bursdagsfeiring til en person, spise kaker og være med på selskapet, men insistere på å feire noen helt andre. Respektløst.»

«Man feirer vel ikke Norges nasjonaldag med utenlanske flagg. prøv på det i Frankrike 14. juli...og du blir lynsjet!»

«Kanskje på tide å reise tilbake til sine opprinnelige land hvis de er så stolte av sine tidligere nasjoner. Da skjønner jeg egentlig ikke at de har behov for å være i Norge.»

Flaggdebatten er sammen med hvitveisen og sjokket over snø i mai blitt ett av vår tids sikreste vårtegn på sosiale medier. Det er ikke høyrepolitikeren selv som står bak kommentarene, men de er svar på hans åpningsspørssmål: «Hvorfor skal det være så kontroversielt å mene at det er det norske flagget som skal brukes på 17. mai?»

Men er det virkelig kontroversielt å mene at det er det norske flagget som skal brukes på 17. mai? Er det ikke nettopp det alle gjør? Eller er denne årlige skyggeboksingen blitt en ventil og et fristed for litt god gammeldags fremmedfiendtlig aggresjon og ekskluderende nasjonalisme?

Jeg heller mot det siste. For det er nærmest umulig å forstå hvem som er fienden her og hvor dette brennende og trofaste engasjementet for noe som normalt skulle vært et FAU-anliggende kommer fra. Hvem er respektløs? Hvem spiser kake, men nekter å feire bursdagsbarnet? Hvem bør reise tilbake dit de kom fra? Hvem er alle disse som motarbeider det norske flagget på 17. mai? Hvor er de?

Siden den gangen den bittelille organisasjonen Norsk Innvandrerforum i 2008 foreslo at barn med flerkulturell bakgrunn skulle få feire nasjonaldagen med andre flagg og folkedrakter, har det vært glissent med stemmer som har tatt til orde for andre flagg på nasjonaldagen. 17. mai-komiteen i Oslo foreslo den gangen et forbud, noe daværende Oslo-ordfører Fabian Stang overprøvde: Han ville ikke at politiet skulle straffeforfølge folk med andre flagg i folkefesten. Men det har gått snart ti år og fraværet av forbud har ikke skapt noe multikulturelt kaos.

Hver 17. mai siden det lille utspillet, som på magisk vis skulle tenne evigglødende gnister i vår offentlighet, har det bare vært bunader og norske flagg så langt øyet kan se. Om noen skulle finne på å la sin eksotiske kulturelle bakgrunn sette preg på feiringen, slik noen en fryktelig sjelden gang gjør, er det uttrykk for et ønske om nærhet mellom opprinnelse og nåværende hjemland, heller enn mangel på respekt for det norske.

La oss en gang for alle legge denne ikke-debatten død. Det er ingen som kjemper for å gjøre det norske flagget mindre sentralt i barnetoget. Flerkulturelle som pynter seg og går ut i gatene på 17. mai signaliserer positivitet og tilhørighet til det norske, uansett hvilket flagg de har. «Debatten» tjener ingen formål og er ikke egnet til noe annet enn å varme opp til nasjonaldagen med et ubehagelig vorspiel. Piske opp stemningen og skape et oss og dem i nettopp det som er en feiring av «oss»-et.

De første tiårene nordmenn feiret grunnloven, ble feiringen sett på som en provokasjon mot kongefamilien, og barnetoget besto bare av gutter. I dag er både kongefamilien og jenter i aller høyeste grad med når vi feirer det som en gang var blant Europas mest radikale, demokratiske og liberale konstitusjoner.

Denne dyrebare arven – Norges frihet og selvstendighet – er ikke skjørere enn at den tåler et og annet barn med et annerledes flagg i toget.

Gratulerer med dagen!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer