Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Klima og olje

La oss gjøre noe som funker, Greta

Om vi legger ned oljeproduksjonen i dag så byttes den ut med kullkraft fra land som Kina. Land som Greta heller burde rette skytsen sin mot.

Om vi skal sikre barn retten til utdanning, trenger vi strøm. Strøm for å kommunisere, varme opp eller kjøle ned skolebygg, og ha en fungerende infrastruktur, skriver innsenderen. Her er Greta Thunberg i Madrid i forrige uke. Foto: Paul White / AP / NTB Scanpix
Om vi skal sikre barn retten til utdanning, trenger vi strøm. Strøm for å kommunisere, varme opp eller kjøle ned skolebygg, og ha en fungerende infrastruktur, skriver innsenderen. Her er Greta Thunberg i Madrid i forrige uke. Foto: Paul White / AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Leon Solve Mossing Knudsen
Leon Solve Mossing Knudsen Vis mer

Greta Thunberg mener at Norge og Canada bryter barns menneskerettigheter. Det er en grov påstand og Thunberg og de 15 andre bak brevet til Erna, burde forklare hvordan vi skal prioritere barns menneskerettigheter.

Alle menneskerettigheter er viktige, men jeg mener likevel at noen er viktigere enn andre. Det å sikre retten til utdanning og bekjempe vold mot barn som de viktigste. Om vi skal sikre barn retten til utdanning, trenger vi strøm. Strøm for å kommunisere, forflytte folk, varme opp eller kjøle ned skolebygg, og ha en fungerende infrastruktur.

KAOS: Greta Thunberg deltok på en aksjon under klimatoppmøtet i Madrid. Det oppstod kaos etter aksjonen. Video: AP Vis mer

La oss nå si at Norge og Canada slutter med sin olje- og gassproduksjon i dag, ikke om 30 år på en trinnvis og bærekraftig måte, men i dag. Det blir ikke sånn at all den strømmen sporenstreks byttes ut med vindkraft, vannkraft, atomkraft, eller folk på dynamosykkel.

Det byttes ut med kullkraft fra land som Kina. Land som Greta heller burde rette skytsen sin mot. Og om de virkelig mener at Norge og Canada bryter barns menneskerettigheter, da har Kina og Midtøsten et stort forklaringsproblem, sett bort i fra de eksisterende menneskerettighetsproblemene der.

På en side er dette et viktig tema, all oppmerksomhet rettet mot bærekraft og menneskerettigheter er viktig, men vi trenger løsninger. Så istedenfor å spille billige poenger ønsker jeg konkrete forslag fra innsenderne.

Jeg er helt enig i en ting, verdens ledere gjør ikke nok for å bekjempe klimaendringene, og vi har dårlig tid. Ja, olje og gass er ikke bra for klima, men kull er så uendelig mye værre. Da er det faktisk negativt om Norge legger ned olje- og gassnæringen på dagen, eller slutter å lete etter mer. Så hva skal vi gjøre istedenfor?

All respekt til de som streiker for klimaet, de som står opp mot de som ikke tar oss unge seriøst eller bryr seg om klima. Men jeg mener at vi unge må være klimaoptimister. Vi må heie frem det som funker, vindkraft, vannkraft, atomkraft og CSS.

Men om vi skal nå menneskerettighetene til barn, kan vi ikke slutte å produsere strøm over natten. Jeg ønsker derfor å spørre Greta, de 15 andre innsenderne, og de som sier seg enig: Skal vi forhindre forbedringen av barns menneskerettigheter, legge ned viktige næringer for å så klappe oss på skulderen og tro at kortsiktige løsninger redder verden? Eller skal vi gjøre noe som funker?