Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

La oss ikke bli terroristenes nyttige idioter

Hvordan vi reagerer nå er opp til oss.

STOCKHOLM, SVERIGE: Minnesmerke der en person ble påkjørt av lastebilen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STOCKHOLM, SVERIGE: Minnesmerke der en person ble påkjørt av lastebilen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og så skjedde det igjen. Terroren har rammet nærme denne gang. Avskyelig, grusomt og forkastelig. Menneskeheten har mistet fire liv og flere er skadet. Frykten sprer seg. Gjerningspersonen(e) må finnes og straffeforfølges.

Og så skjedde det igjen. Kjente samfunnsdebattanter og politikere kastet seg forutsigbart over tastaturet for å slå politisk mynt på andres lidelse. Terroren i Sverige var en god anledning, syntes de, til å skjødesløst kritisere islam og innvandrings- og asylpolitikk.

Spaltist

Sebastian Stein

er feltarbeider i Leger Uten Grenser, og har vært med på en rekke utenlandsoperasjoner. Han skriver i Dagbladet for egen regning.

Siste publiserte innlegg

Christian Tybring-Gjeddes kommentar
Christian Tybring-Gjeddes kommentar Vis mer

Disse offentlige stemmene står i fare for å bli terroristenes nyttige idioter. For er det noe terroristen ønsker seg så er det nettopp splid, frykt og polarisering av samfunnet. Det bygger opp konflikten og lar terroristen rekruttere flere.

Kent Andersens kommentar
Kent Andersens kommentar Vis mer

Jeg tok til tastaturet jeg også og skrev en kommentar der jeg forsøkte å mane til forståelse og samspill. Kanskje var jeg en av dem som var for raskt ute på tastaturet. Kanskje jeg også burde ha ventet til sjokket hadde lagt seg litt. Det var noen som ble provoserte og sinte. Ord som «grotesk», «ødeleggende», «naivt» og «ynkelig» ble brukt i kommentarfeltet under statusen. Men andre leste med velvillig blikk. Det jeg prøvde å si var at jeg føler en voldsom sorg for hva som har hendt og en stor ansvarsfølelse for hva slags samfunn vi lever i. Jeg føler at jeg som en del av menneskeheten, og vi som medlemmer av verdens-samfunnet, har feilet når vi ikke klarer å hindre at terror skjer. For det er årsaker til at terror skjer.

Sebastian Steins kommentar.   
Sebastian Steins kommentar.    Vis mer

Mye god kunnskap finnes om hva som forårsaker radikalisering og vilje til å begå ekstremt voldelige handlinger. Dårlige sosioøkonomiske kår, en følelse av å stå utenfor samfunnet og uhåndterte psykiske lidelser er noen viktige faktorer som gjør unge mennesker mottakelige for radikalisering. Feilslått vestlig utenrikspolitikk og vestlig krigføring i Midtøsten som har krevd mange sivile liv har skapt grobunn for forkvaklede ideologiske ledere til å nære opp et voldsomt hat og forakt for menneskeliv.

Det er gjennom å forstå disse og andre bakenforliggende årsaker at vi som samfunn vil kunne utforme tiltak som kan dempe terroren snarere enn å styrke den. Dette oppnår vi ikke gjennom å demonisere grupper, hause opp frykten eller hamre på oss/dem retorikk.

For ja:

- Handlingene var avskyelige.

- Handlingene er det gjerningspersonene alene som har direkte ansvar for.

- Gjerningspersonene må straffeforfølges.

Samtidig:

- Å så splid er akkurat det terroristene vil.

- Vi må forstå de grunnleggende årsakene til terror for å kunne bekjempe den.

- Det er vårt felles ansvar å skape et verdens- og lokalsamfunn der terror ikke får vokse frem.

Både ofrene, vi som er indirekte berørt og gjerningspersonene er mennesker. Det å være menneske betyr blant annet å ta ansvar for egne handlinger. Terroristen må ta ansvar for sitt hat og få sin straff. Du og jeg må ta ansvar for hvordan vi reagerer på de heslige handlingene og sørge for at vi ikke bidrar til ytterligere unødig splid blant naboer. Sammen må vi skape et samfunn der folk ikke faller utenfor. Vi må skape et samfunn der folk ikke føler seg mindre verdt. Enten vi liker det eller ikke så er terroristen en av oss. En søster eller bror. En gang et barn. Noe gikk galt, og vi må vite hva.

Angrepet i Sverige var avskyelig. Det var et angrep på alle i Sverige. Enten de bor der, ferierer der eller har søkt tilflukt der. Det var et angrep på oss alle. Hva vi gjør nå er opp til oss og ikke opp til terroristen.

Velger vi mer splid? Eller mindre?