DEBATT

La oss ikke bli terroristenes nyttige idioter

Hvordan vi reagerer nå er opp til oss.

STOCKHOLM, SVERIGE: Minnesmerke der en person ble påkjørt av lastebilen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STOCKHOLM, SVERIGE: Minnesmerke der en person ble påkjørt av lastebilen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Og så skjedde det igjen. Terroren har rammet nærme denne gang. Avskyelig, grusomt og forkastelig. Menneskeheten har mistet fire liv og flere er skadet. Frykten sprer seg. Gjerningspersonen(e) må finnes og straffeforfølges.Og så skjedde det igjen. Kjente samfunnsdebattanter og politikere kastet seg forutsigbart over tastaturet for å slå politisk mynt på andres lidelse. Terroren i Sverige var en god anledning, syntes de, til å skjødesløst kritisere islam og innvandrings- og asylpolitikk.

Disse offentlige stemmene står i fare for å bli terroristenes nyttige idioter. For er det noe terroristen ønsker seg så er det nettopp splid, frykt og polarisering av samfunnet. Det bygger opp konflikten og lar terroristen rekruttere flere.

Jeg tok til tastaturet jeg også og skrev en kommentar der jeg forsøkte å mane til forståelse og samspill. Kanskje var jeg en av dem som var for raskt ute på tastaturet. Kanskje jeg også burde ha ventet til sjokket hadde lagt seg litt. Det var noen som ble provoserte og sinte. Ord som «grotesk», «ødeleggende», «naivt» og «ynkelig» ble brukt i kommentarfeltet under statusen. Men andre leste med velvillig blikk. Det jeg prøvde å si var at jeg føler en voldsom sorg for hva som har hendt og en stor ansvarsfølelse for hva slags samfunn vi lever i. Jeg føler at jeg som en del av menneskeheten, og vi som medlemmer av verdens-samfunnet, har feilet når vi ikke klarer å hindre at terror skjer. For det er årsaker til at terror skjer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.