Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

La oss prøve heroin, Høie!

Vi skriver ut morfin for andre sykdommer. Men ikke til avhengige.

HEROIN: Vi lar folk dø av sykdom og nekter å gi dem medisin. Foto: Maskot / NTB Scanpix
HEROIN: Vi lar folk dø av sykdom og nekter å gi dem medisin. Foto: Maskot / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I dag går et flertall i Oslo bystyre inn for et prøveprosjekt med heroinassistert behandling for narkomane, for de pasientene som ikke lykkes med andre, etablerte behandlingsformer. Heroinassistert behandling har vist seg å ha positiv effekt i flere andre land, og forslaget har bred støtte, både fra representanter fra FrPs, fra Venstre, Ap, SV og oss i MDG. 

Allikevel er det stor fare for at Helseminister Bent Høie vil sette ned foten for dette forsøket, slik regjeringen også har satt ned foten for Oslos ferdigbygde røykerom for heroinavhengige. I så fall er det nok et kapittel i en uforsvarlig norsk ruspolitikk som holder oss på en lite ærefull førsteplass for antall overdoser per innbygger i Europa. Det offentlige har gjort mange tiltak for å redusere dødelighetstallene. Men stadig dør ca. 280 mennesker av overdose hvert år - nesten dobbelt så mange som i trafikken. Derfor bør vi være åpne for å prøve nye løsninger som kan redde flere liv.

Det er ingenting nytt at leger skriver ut opiater til pasienter som er syke. Hvis du for eksempel er ute for en stygg ulykke, eller får en smertefull sykdom, kan legen utskrive morfin til deg. Men opiater er også et rusmiddel. Mange er avhengige av heroin, som simpelthen er «foredlet»  morfin som gir en raskere og sterkere effekt. De to stoffene er ellers identiske, og kan brukes til samme formål, så lenge helsepersonellet - eller den rusavhengige - kjenner til dosen. Det gjør de dessverre ikke alltid. 

Det er heller ikke ukjent at folk som får utskrevet morfin i forbindelse med medisinsk behandling blir avhengige, og at det er tøft å trappe ned på dosene når behandlingen avsluttes. Merkelig nok har vi i Norge bestemt oss for at leger kan utskrive morfin til mennesker for å behandle smerter, men ikke for å behandle avhengighet. Hvis morfin kan skrives ut som en del av nedtrappingen etter smertebehandling, hvorfor skulle ikke leger også kunne skrive ut morfin for å behandle narkomane, basert på sitt eget medisinske skjønn? Men hvis du blir stemplet som narkoman får du i stedet utskrevet andre legemidler, som subutex og Metadon. Som overdosetallene viser, er det langt ifra tilstrekkelig for alle. 

Heldigvis har vi kommet langt i å forstå at narkomane ikke først og fremst er kriminelle eller umoralske, men syke. Bieffektene av denne sykdommen er utvilsomt stygge. Ettersom heroin ikke er lovlig tilgjengelig, drives misbrukerne til kriminalitet for å dekke det sterke suget. Handelen med ulovlige stoffer fører på sin side til mer organisert kriminalitet. Bruk av sprøyter gir infeksjonssykdommer og risiko for å spre AIDS og andre typer smitte. Og i motsetning til legenes morfin, er gateheroinen ofte iblandet andre skadelige stoffer. I tillegg er det vanskeligere å kontrollere dosen, slik at mange tar overdose i vanvare. 

De narkomane dør av en sykdom der kriminalitet, infeksjonssykdommer, sosial stigmatisering og fattigdom er symptomene, mens selve årsaken er mulig å kurere på en bedre måte enn i dag. Dersom vi anerkjenner at disse menneskene kan ha like mye rett til, og nytte av, å motta morfinbehandling som andre som får morfin av helsevesenet, kan vi trolig spare svært mange liv. 

Det er vanskelig å forstå hva som er grunnen til at dette forsøket har sittet så langt inne. Er det fordi de narkomane det ikke er verdige trengende? Ser vi oss blind på symptomene på sykdommen deres - fattigdommen, helseplagene, kriminaliteten, det sosiale stigmaet - i så stor grad at vi nekter dem livsnødvendig behandling? Sykdom er stygt. Syke mennesker kan få oss til å føle ubehag. Men å nekte dem hjelp som vi vet kan redde liv, er både uverdig og uansvarlig.

Dersom en lege mener at et menneske vil få et bedre, sunnere og lengre liv ved å skrive ut morfin, bør det være irrelevant om årsaken er en bilkrasj, kreft eller avhengighet. Ingen blir nektet cellegift fordi de har røkt, ingen blir nektet på akuttsentralen selv om de har kjørt for fort. Ingen blir nektet på fødeavdelingen fordi de har vært uforsiktige med prevensjon. Vi skal ikke skille mellom de verdige og de uverdige når det kommer til å redde liv, og til å ta vare på hverandre. Ingen fortjener å dø i rennesteinen etter en selvpåført overdose fordi de ble nektet behandlingene de trengte. Heroinassistert behandling er verdt et forsøk.