DEBATT

La oss prøve heroin, Høie!

Vi skriver ut morfin for andre sykdommer. Men ikke til avhengige.

HEROIN: Vi lar folk dø av sykdom og nekter å gi dem medisin. Foto: Maskot / NTB Scanpix
HEROIN: Vi lar folk dø av sykdom og nekter å gi dem medisin. Foto: Maskot / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I dag går et flertall i Oslo bystyre inn for et prøveprosjekt med heroinassistert behandling for narkomane, for de pasientene som ikke lykkes med andre, etablerte behandlingsformer. Heroinassistert behandling har vist seg å ha positiv effekt i flere andre land, og forslaget har bred støtte, både fra representanter fra FrPs, fra Venstre, Ap, SV og oss i MDG. 

Allikevel er det stor fare for at Helseminister Bent Høie vil sette ned foten for dette forsøket, slik regjeringen også har satt ned foten for Oslos ferdigbygde røykerom for heroinavhengige. I så fall er det nok et kapittel i en uforsvarlig norsk ruspolitikk som holder oss på en lite ærefull førsteplass for antall overdoser per innbygger i Europa. Det offentlige har gjort mange tiltak for å redusere dødelighetstallene. Men stadig dør ca. 280 mennesker av overdose hvert år - nesten dobbelt så mange som i trafikken. Derfor bør vi være åpne for å prøve nye løsninger som kan redde flere liv.

Det er ingenting nytt at leger skriver ut opiater til pasienter som er syke. Hvis du for eksempel er ute for en stygg ulykke, eller får en smertefull sykdom, kan legen utskrive morfin til deg. Men opiater er også et rusmiddel. Mange er avhengige av heroin, som simpelthen er «foredlet»  morfin som gir en raskere og sterkere effekt. De to stoffene er ellers identiske, og kan brukes til samme formål, så lenge helsepersonellet - eller den rusavhengige - kjenner til dosen. Det gjør de dessverre ikke alltid. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer